Nyheter

Et stykke rå laks på et skjærebrett

Meir miljøgifter i villaks enn i oppdrettslaks

22.03.2017 Det er høgare nivå av miljøgifter i norsk villaks enn det er i norsk oppdrettslaks. Det viser ein ny norsk studie. Dette er den første store studien som samanliknar den laksearten vi har i norsk natur med norsk oppdrettslaks.

Tema: Fisk og skalldyr

"Fersk og Ferdig Spagetti carbonara håndlaget" trekkes fra markedet

10.03.2017 Unil AS og Matbørsen AS trekker tilbake produktet “Fersk og Ferdig Spagetti carbonara håndlaget” med best før dato 27.03.2017. Årsaken er feil bruk av emballasje, slik at noen av pakkene inneholder fiskegrateng.

Tema: Advarsler

Grillet laks med couscous

NIFES lanserer ny og forbedret Sjømatdata

08.03.2017 I dag lanserer NIFES en ny versjon av Sjømatdata. Dette er en database der man kan finne innhold av uønskede stoffer og næringsstoffer i fisk og fiskeprodukter fra Norge. Databasen inneholder gjennomsnittstall tilbake fra 2006.

Tema: Fisk og skalldyr

Tomat og appelsiner ligger på en fjøl, rundt står tre skåler med frukt og grønnsaker.

Ny kunnskap støtter offisielle kostråd

07.03.2017 7. mars 2017 lanseres regjeringens nye Handlingsplan for bedre kosthold. Folkehelseinstituttet har oppdatert kunnskapsgrunnlaget for planen, og de offisielle norske kostrådene står sterkere enn noen gang.

Tema: Kostråd

Kartong med egg

Mindre jod i norske egg

06.03.2017 Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer og miljøgifter i egg og kylling fra markedsledende produsenter. Resultatene viser at innholdet av jod og fosfor i norske egg er redusert. Samtlige produkter inneholdt svært lave nivåer av miljøgiftene bly, kadmium, arsen og dioksiner.

Tema: Tilsynsresultater

Fortsatt høy forekomst av antimikrobiell resistens i EU

23.02.2017 Det er fortsatt høy forekomst av bakterier som er resistente mot antimikrobielle midler hos mennesker, dyr og i mat i EU. Det viser en ny rapport fra den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og det europeiske smitteverninstituttet (ECDC).

Tema: Smittestoffer

Handlekurv med nøkkelhullsmerkede matvarer

Høy tillit til Nøkkelhullet

17.02.2017 97 prosent kjenner til Nøkkelhullet, og siden 2014 har tilliten til merket økt. To av tre opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning.

Tema: Nøkkelhullet

Frokostblandingen Semper glutenfrie Flakes & Fibre trekkes fra markedet

09.02.2017 Semper trekker tilbake frokostblandingen Flakes & Fibre med best dato før 17.03.2018. Årsaken er at pakken kan inneholde sjokoladebiter med soyalecitin som kan forårsake besvær hos personer med soyaallergi.

Tema: Advarsler

Barnehagebarn som spiser frukt

Resultater fra kostholdsundersøkelse blant 4-åringer

06.02.2017 Inntaket av frukt og grønt er for lavt og mettet fett for høyt, viser resultater fra en ny kostholdsundersøkelse blant 4-åringer.

Tema: Barn

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

OpenFoodTox – database med informasjon om stoffer i mat

01.02.2017 OpenFoodTox er en ny database fra EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet). Databasen gir en samlet informasjon om mer enn 4400 stoffer i mat og fôr fra mer enn 1650 av EFSA sine vitenskapelige uttalelser.

Tema: Uønskede stoffer i mat