Nyheter

Matvaretabellen er utvidet med 15 fettsyrer

12.12.2016 Matvaretabellen.no er utvidet med fettsyreverdier for de fleste matvarene i tabellen. Dette er fire mettede fettsyrer, to enumettede fettsyrer og ni flerumettede fettsyrer.

Tema: Matvaretabellen


Store skilnader i nivå av miljøgifter i marine oljer

Hval som dykker

08.12.2016 Ei undersøking av uønskte stoff i marine oljer viser at det er store skilnader i nivåa i dei undersøkte oljene. Ei havmusolje og ei kvalolje hadde nivå over grenseverdiane.

Tema: Miljøgifter


Risikovurdering av "andre stoffer" – mikroorganismer – i kosttilskudd

Mange ulike piller/kosttilskudd

07.12.2016 Det er usannsynlig at mikroorganismer i kosttilskudd har negative helseeffekter for friske mennesker med moden tarmflora. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), som har vurdert risiko ved ulike stammer av 12 mikroorganismer.

Tema: Kosttilskudd


Norsk kosthold: Mer kjøtt, mindre sukker

To skiver av biff, rått kjøtt på en fjøl

05.12.2016 I 2014 så vi en nedgang i gjennomsnittsinntaket av kjøttprodukter. Dessverre ble ikke dette starten på en trend, for i 2015 peker igjen kurven for kjøtt gal vei. Den gode nyheten er at sukkerinntaket går ned.

Tema: Kostråd


Høyt inntak av erukasyre gir mulig helserisiko for barn

11.11.2016 Barn under 10 år kan utsettes for helserisiko dersom de over tid får i seg store mengder mat som inneholder erukasyre. Det konkluderer EUs myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en ny rapport.

Tema: Biologiske gifter


Nøkkelhullet har blitt trangere

En mann studerer merkingen på en flaske olivenolje i en butikk.

07.11.2016 Nå er det ikke sikkert favorittpålegget kan få Nøkkelhullet lenger! Strengere krav til salt, sukker, mettet fett og fullkorn, samt en introduksjon av nye nøkkelhullskategorier er de viktigste endringene i kravene.

Tema: Nøkkelhullet


Meir vitamin D i fisken gjev betre beinhelse for folk

Laksefileter som ligger i en haug

18.10.2016 Ved å auke vitamin D-nivået i laksefilet, kan vi auke vitamin D-statusen, og dermed betre beinhelsa, til dei som et den.

Tema: Fisk og skalldyr


Mindre sulten av mager sjømat

Torsk med pseto og grønnaker

18.10.2016 Mus som fikk mager sjømat spiste mindre enn mus som fikk kjøtt. Og det skyldtes ikke at de mislikte fisken.

Tema: Fisk og skalldyr


EFSA med ny vurdering av bisfenol A

Plastikkbokser med grønnsaker

18.10.2016 Nye data bekrefter EFSAs (European Food Safety Authorithy) tidligere konklusjon om at bisfenol A (BPA) kan ha effekt på immunsystemet hos dyr, men kunnskapen er for begrenset til å trekke konklusjoner for menneskers helse.

Tema: Stoffer i emballasje og kjøkkenredskaper


Norsk oppdrettsfisk er trygg mat

Laksefilet som skjæres opp av person med hvita hansker

04.10.2016 Over 12.000 fisk vart i 2015 undersøkte for ulovlege og uønskte stoff. Resultata frå denne overvakinga viser at det er trygt å ete norsk oppdrettsfisk.

Tema: Tilsynsresultater