Nyheter

Fremdeles høye nivåer av miljøgifter i sjømat innerst i Årdalsfjorden

Blåskjell og østers ligger på et pledd

22.02.2018 Nivåene av PAH i sjømat er gått ned innerst i Årdalsfjorden, men de er fremdeles høye. Fire kreftfremkallende varianter av miljøgiften er 15 ganger høyere enn grenseverdien, ifølge en ny rapport.

Tema: Miljøgifter


Mattilsynet har analysert brød, knekkebrød og frokostblandinger

Kornblanding, brødskive og knekkebrød.

19.12.2017 Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer, tungmetaller, akrylamid og muggsoppgifter i utvalgte brød, knekkebrød og frokostblandinger. Analysene viste at produktene inneholdt minimalt med uønskede stoffer.

Tema: Kornvarer


Kan mat påvirke ungdommers konsentrasjonsevne?

15.12.2017 Et spiseforsøk med feit fisk tre ganger i uken skulle finne ut om mat påvirker ungdomsskoleelevers konsentrasjonsevne. Å få ungdommene til å spise lunsjen var imidlertid ikke så lett.

Tema: Fisk og skalldyr


Salmonella Enteritidis øker i Europa

12.12.2017 Salmonella Enteritidis er en zoonose, det vil si en sykdom som kan smitte mellom dyr og mennesker. Antallet registrerte tilfeller av denne sykdommen har i 2016 økt med tre prosent i Europa sammenlignet med 2014. Det viser en fersk rapport fra EFSA (European Food Safety Authority) og ECDC (European Center for Disease prevention and Control).

Tema: Smittestoffer


Vannverkene produserer trygt drikkevann

22.02.2018 De aller fleste vannverk i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har god kontroll med egne drikkevannbasseng. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn.

Tema: Tilsynsresultater


Utviklingen i norsk kosthold: Grønnsaker øker mest

Gulrøtter, rødløk, blomkål og poteter.

07.12.2017 Aldri har forbruket av grønnsaker vært høyere enn i dag, sa vi i 2015. Nå viser nye tall at forbruket øker nok en gang. For lite fisk er fortsatt en utfordring.

Tema: Kostråd


Små, billige grep i kantina førte til sunnere matvalg

01.12.2017 Er du klar over at du har tatt over 200 matvalg i dag? Høres det slitsomt ut? Du har bestemt alt fra hva du skal spise, til når og hvor mye. Mange av valgene tar du ubevisst og automatisk. Det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen din.

Tema: Kostråd


Fortsatt feil å finne i merkingen av melk og melkeprodukter

22.02.2018 I årets merkesjekk har Mattilsynet undersøkt 74 utvalgte melk- og melkeprodukter fra 23 virksomheter. Selv om de fleste merkefeilene er mindre vesentlige, viser funnene at virksomhetene fortsatt har et stykke å gå for å følge kravene til merking.

Tema: Melk og melkeprodukter


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt og innmat, melk, egg og honning

Kyr på beite

22.02.2018 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2015, viser ingen alvorlige funn i animalske produkter. De fleste funnene er tolket som naturlige og tyder ikke på ulovlig medisinbruk.

Tema: Tilsynsresultater


EFSA opprettholder helsebekymring om furan i mat

15.02.2018 Eksponering for furan og metylfuran i mat kan på lang sikt føre til leverskade. Det konkluderer den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en vitenskapelig uttalelse.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat