Nyheter

Ingen endring i nivået av akrylamid i mat

16.06.2009 Det er få tegn på at akrylamidnivået i næringsmidler på det norske markedet er på vei ned. Det viser resultater fra det andre av et treårig overvåkingsprogram i regi av EU-kommisjonen.

Tema: Tilsynsresultater


Nøkkelhullet kan være til stor hjelp

Matvarer merket med Nøkkelhullet.

30.04.2009 Ikke-vestlige innvandrerkvinner er positive til sunnhetsmerking på matvarer. Det viser en rapport Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har gjort for Mattilsynet.

Tema: Nøkkelhullet


Tilsynsprogram for skjell 2007: Lavt innhold av fremmedstoffer i skjell og krabbe

Blåskjell og østers ligger på et pledd

03.02.2009 Det er et generelt lavt innhold av fremmedstoffer i skjell og krabbe, med en mulig utfordring knyttet til oskjell og østers. Det viser undersøkelser Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har gjort for Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Kontroll med potetkvalitet 2008: Stor forbedring siste 20 år

Små og mellomstore poteter ligger i en haug

09.01.2009 I perioden 1988 – 2008 har antall matpoteter med feil gått ned med 36 prosent ved kvalitetskontroll hos grossist. Antall poteter med feil kontrollert i butikk har gått ned med 50 prosent de siste 20 år. Det viser en rapport fra Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater



Nasjonal tilsynskampanje sukkermerking 2008: Varierende kvalitet på merking av sukkerinnhold

02.12.2008 Mattilsynet har i perioden april til november i år kontrollert en rekke produkter for merking av sukker. I alt ble 117 produkter fra 48 produsenter kontrollert. – Kontrollene viste mye feil, men vi ser allerede nå at de fleste aktører tar dette på alvor og har begynt å rette opp merkingen av produktene som var uklar eller feilmerket, sier prosjektleder Geir Smolan.

Tema: Tilsynsresultater


Nivået av akrylamid i mat bør fortsatt ned

25.07.2008 Mattilsynet har analysert innhold av akrylamid i potetprodukter på det norske markedet. Resultatene viser at nivået av akrylamid er noe lavere på høsten enn på våren. Generelt bør nivåene av akrylamid i mat reduseres ytterligere.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat


Risikovurdering av friske krydderurter og bladgrønnsaker fra Asia 2008: Liten risiko for å bli syk av krydderurter fra Asia

11.06.2008 Mattilsynet har flere ganger påvist Salmonella i friske krydderurter og bladgrønnsaker fra sørøst Asia. Generelt er risikoen for å bli syk av slike produkter marginal fordi mengden som brukes er liten. Personer med svekket immunforsvar bør imidlertid være forsiktige. Mat med slike urter bør også oppbevares kjølig for å hindre oppblomstring av bakterier. Det er konklusjonene i en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet har gjort for Mattilsynet.

Tema: Smittestoffer


Ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskudd

Ulike typer kosttilskudd i en skål.

26.05.2008 Det ble påvist ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskuddprodukter. Dette viser en undersøkelse Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk har gjennomført. Produktene ble valgt ut på bakgrunn av markedsføring som lovet stor virkning. Mattilsynet ser behov for skjerpet tilsyn og kontroll på dette området.

Tema: Tilsynsresultater


Analyser av skrulokk 2007: Færre skrulokk avgir ftalater til næringsmidler

05.03.2008 På bakgrunn av at det ble funnet høye nivåer av ftalater i fete sauser på glass med skrulokk høsten 2006 tok Mattilsynet ut nye prøver sommeren 2007. Ingen av prøvene som ble tatt ut sommeren 2007 er å anse som helsefarlige. Dette indikerer at industrien i stor grad har skiftet til lokktyper som ikke inneholder ftalater.

Tema: Tilsynsresultater