Nyheter
Matvaretabellen er utvidet med 15 fettsyrer
12.12.2016
Matvaretabellen.no er utvidet med fettsyreverdier for de fleste matvarene i tabellen. Dette er fire mettede fettsyrer, to enumettede fettsyrer og ni flerumettede fettsyrer.
Tema: Matvaretabellen
Store skilnader i nivå av miljøgifter i marine oljer
19.10.2017
Ei undersøking av uønskte stoff i marine oljer viser at det er store skilnader i nivåa i dei undersøkte oljene. Ei havmusolje og ei kvalolje hadde nivå over grenseverdiane.
Tema: Miljøgifter
Risikovurdering av "andre stoffer" – mikroorganismer – i kosttilskudd
31.10.2017
Det er usannsynlig at mikroorganismer i kosttilskudd har negative helseeffekter for friske mennesker med moden tarmflora. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), som har vurdert risiko ved ulike stammer av 12 mikroorganismer.
Tema: Kosttilskudd
Norsk kosthold: Mer kjøtt, mindre sukker
05.12.2016
I 2014 så vi en nedgang i gjennomsnittsinntaket av kjøttprodukter. Dessverre ble ikke dette starten på en trend, for i 2015 peker igjen kurven for kjøtt gal vei. Den gode nyheten er at sukkerinntaket går ned.
Tema: Kostråd
Høyt inntak av erukasyre gir mulig helserisiko for barn
11.11.2016
Barn under 10 år kan utsettes for helserisiko dersom de over tid får i seg store mengder mat som inneholder erukasyre. Det konkluderer EUs myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, i en ny rapport.
Tema: Biologiske gifter
Nøkkelhullet har blitt trangere
07.11.2016
Nå er det ikke sikkert favorittpålegget kan få Nøkkelhullet lenger! Strengere krav til salt, sukker, mettet fett og fullkorn, samt en introduksjon av nye nøkkelhullskategorier er de viktigste endringene i kravene.
Tema: Nøkkelhullet
Meir vitamin D i fisken gjev betre beinhelse for folk
18.10.2016
Ved å auke vitamin D-nivået i laksefilet, kan vi auke vitamin D-statusen, og dermed betre beinhelsa, til dei som et den.
Tema: Fisk og skalldyr
Mindre sulten av mager sjømat
18.10.2016
Mus som fikk mager sjømat spiste mindre enn mus som fikk kjøtt. Og det skyldtes ikke at de mislikte fisken.
Tema: Fisk og skalldyr
EFSA med ny vurdering av bisfenol A
07.11.2017
Nye data bekrefter EFSAs (European Food Safety Authorithy) tidligere konklusjon om at bisfenol A (BPA) kan ha effekt på immunsystemet hos dyr, men kunnskapen er for begrenset til å trekke konklusjoner for menneskers helse.
Norsk oppdrettsfisk er trygg mat
22.02.2018
Over 12.000 fisk vart i 2015 undersøkte for ulovlege og uønskte stoff. Resultata frå denne overvakinga viser at det er trygt å ete norsk oppdrettsfisk.
Tema: Tilsynsresultater