Nyheter

Barn løste oppgaver bedre med mer omega-3

22.06.2018 Ettåringene var bedre på å løse oppgaver jo mer av omega-3-fettsyren DHA mor hadde i blodet i graviditeten.

Tema: Barn


Royal Gala røde epler, varemerke San Clemente distribuert av Exotic Fruit AS, trekkes fra markedet

Esker med San Clemente-logo og røde epler

20.06.2018 Exotic Fruit AS trekker et parti med epler fra Argentina av merket Royal Gala. Varemerke på kassene er San Clemente, Grupo Castro. Eplene trekkes på grunn av funn av plantevernmiddelrester over grenseverdi. Overskridelsen er vurdert til å være helseskadlig. Partiet er solgt fra 1. juni til 19. juni.

Tema: Tilbaketrekkinger


Findus Norge AS trekker tilbake 30 grams pakninger med «våra finaste persilja» (dypfryst) etter funn av E. coli

20.06.2018 Findus Norge AS trekker tilbake 30 grams pakninger med «Våra Finaste Persilja», produsert i Tyskland. Det er funn av toksinproduserende E.coli (escherichia coli) i produktet.

Tema: Tilbaketrekkinger


Asian Food Import AS trekker tilbake basilikum fra Thailand på grunn av funn av E. coli

Bilde av basilikum fra Asian Food Import AS.

15.06.2018 Tilbaketrekkingen gjelder basilikum av typen sweet basil, pakket i gjennomsiktige plastposer à 80 g. Posene er merket med «A Food Market Sweet Basil». Urtene er importert av Asian Food Import AS i Oslo og solgt videre til flere frittstående dagligvarebutikker i Norge. Varen trekkes tilbake på grunn av funn av bakterien Escherichia coli.

Tema: Tilbaketrekkinger


Ny risikovurdering av listeria i matvarer

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

13.06.2018 Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert hvilken risiko listeriabakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for gravide og andre utsatte grupper.

Tema: Smittestoffer


Stort helsepotensial i mat på farten

07.06.2018 Over en halv million nordmenn handler pølser, hamburger og lignende på farten minst en gang i måneden. Nå blir også serveringsbransjen med i samarbeidet for sunn mat mellom næringslivet og myndighetene.

Tema: Kostråd


Mikroplast i drikkevann

05.06.2018 Norsk drikkevann har svært lave nivåer av mikroplast. Dette kommer fram etter en kartlegging av vannet fra norske vannverk. Folkehelseinstituttet har vurdert effekten på helsa.

Tema: Drikke


Stella Artois og Ringnes AS tilbakekaller 33cl glassflasker med Stella Artois-øl

31.05.2018 Stella Artois og selskapets norske distributør Ringnes AS tilbakekaller utvalgte brett med 33 centilitersflasker med Stella Artois-øl med umiddelbar virkning, da det er oppdaget glasspartikler i enkelte flasker fra en bestemt produksjonsserie.

Tema: Tilbaketrekkinger


Famous Food AS trekker tilbake «Indian Sun Basmati Rice» fra markedet

28.05.2018 Famous Food AS stanser salget av Indian Sun Basmati Rice, Classic Pearl, med lotnummer 7156 merket best før 01/2021. Laboratorieanalyser viser funn av to plantevernmidler over grenseverdi; tricyclazole og Triazofos.

Tema: Tilbaketrekkinger


Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt

23.05.2018 Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.

Tema: Tilsynsresultater