Nyheter

Infeksjoner hos småbarn kan være risikofaktor for senere cøliaki

Brød

30.09.2019 Barn som har hatt mange infeksjoner de første 18 levemånedene, har noe økt risiko for å utvikle cøliaki sammenlignet med barn med få infeksjoner. Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Tema: Allergikere


Sen start av glutenholdig mat har sammenheng med økt risiko for cøliaki

En baby som blir matet av en voksen.

25.10.2016 Spedbarn som fikk gluten innført i kosten etter seks måneders alder hadde høyere risiko for å utvikle cøliaki enn de som fikk slik mat tidligere. Det viser resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet. Gluten finnes blant annet i hvetegrøt.

Tema: Råd til spesielle grupper


Ingen funn av fluorerte stoffer i papp og papir

Pizza i pizzaeske

05.07.2019 Mattilsynet har analysert matkontaktmaterialer av papp og papir for innhold av utvalgte fluorerte stoffer. Det ble ikke funnet målbare nivåer av disse stoffene, som kan være hormonforstyrrende og kreftfremkallende.

Tema: Stoffer i emballasje og kjøkkenredskaper


Nøkkelhullet har blitt trangere

En mann studerer merkingen på en flaske olivenolje i en butikk.

08.05.2019 Nå er det ikke sikkert favorittpålegget kan få Nøkkelhullet lenger! Strengere krav til salt, sukker, mettet fett og fullkorn, samt en introduksjon av nye nøkkelhullskategorier er de viktigste endringene i kravene.

Tema: Nøkkelhullet


Høy tillit til Nøkkelhullet

Handlekurv med nøkkelhullsmerkede matvarer

08.05.2019 97 prosent kjenner til Nøkkelhullet, og siden 2014 har tilliten til merket økt. To av tre opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning.

Tema: Nøkkelhullet


Utviklingen i norsk kosthold: Grønnsaker øker mest

Gulrøtter, rødløk, blomkål og poteter.

08.05.2019 Aldri har forbruket av grønnsaker vært høyere enn i dag, sa vi i 2015. Nå viser nye tall at forbruket øker nok en gang. For lite fisk er fortsatt en utfordring.

Tema: Kostråd


Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold

Krabbe

16.04.2019 Voksne som har et gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium. Barn overskrider tolerabelt inntak, fordi de spiser mye i forhold til kroppsvekt. Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Miljøgifter


God status på importert sjømat

Eksotiske fiskeslag, kreps, hummer og skjell

16.04.2019 Sjømat som vart importert til Noreg i 2015, hadde gjennomgåande god kvalitet og få overskridingar av gjeldande grenseverdiar for framand- og smittestoff.

Tema: Tilsynsresultater


Blåskjellvarselet som app for iPhone og Android

Blåskjell som er åpnet

16.04.2019 Applikasjonen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og serverer deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Du finner også oversikt over alle uttaksstedene Mattilsynet har, og hvor det er trygt å spise blåskjell.

Tema: Blåskjellvarsel


Dødelige slankemidler med DNP (dinitrofenol)

Muskelmann som løfter vekter

07.02.2019 Mattilsynet og Statens legemiddelverk advarer mot stoffet DNP (2,4-dinitrofenol). Stoffet brukes som slankemiddel og selges på internett. Stoffet markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. DNP forårsaker alvorlige forgiftninger og dødsfall.

Tema: Kosttilskudd