Nyheter

Fiskekaker og fiskepinner er sunn mat

27.07.2023 Det er mange viktige næringsstoffer å hente i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.

Tema: Næringsstoffer


Sjekka krabbe og fisk for kvikksølv utanfor Fedje

Krabbe

15.10.2019 Fann auka nivå av kvikksølv i krabben. – Ikkje berre frå ubåten, forklarar forskar.

Tema: Miljøgifter


Lite uønskede stoffer i marine oljer

Fiskeolje

09.10.2019 En undersøkelse av ti ulike marine oljer som brukes som kosttilskudd viser at de inneholder lite uønskede stoffer.

Tema: Tilsynsresultater


Risiko for å utvikle listeriose ved inntak av sushi

Sushibiter med laks, hvitfisk og tunfisk.

23.12.2020 Riktig lagring av råvarer og god hygiene, spesielt tidlig i prosessen fra råvare til spiseferdig mat, er viktig for å unngå at sushi inneholder listeriabakterien i mengder som kan føre til sykdom.

Tema: Smittestoffer


Ny kalkulator for berekning av Listeria i laks og sushi

Ulike typer sushi og soyasaus.

23.12.2020 Veterinærinstituttet har laga ein kalkulator der ein kan berekne kor stor mengde Listeria det er i råvarer og ferdig sushi. Utgangspunktet er lagringsforholda på kvart trinn frå slakting til ferdig sushi. Den gjev også svar på om det er så mykje Listeria i sushien at risikoen for listeriose aukar hjå gravide og foster.

Tema: Smittestoffer


Mattilsynet har undersøkt helseskadelige stoffer i matemballasje av papp og papir

27.06.2019 Matemballasje av papp og papir kan inneholde stoffer (PFAS) som gjør produktene vann- og fettavstøtende. Dette er stoffer som kan ha helseskadelige effekter, og det er derfor ikke ønskelig at de kommer over i maten. Mattilsynet fant PFAS i en tredjedel av de undersøkte produktene, og videre undersøkelser viste at noen PFAS’er ble overført fra papp- og papirproduktene til maten.

Tema: Tilsynsresultater


Ny rapport bekrefter at drikkevannet i krana er trygt

02.01.2020 Tallene fra vannverkseiernes årlige innrapportering for 2018 bekrefter at de aller fleste i Norge har trygt drikkevann i krana.

Tema: Tilsynsresultater


Få funn i analyser av kjøtt- og karbonadedeig

09.12.2019 Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet. Til tross for svært lave nivåer, er det viktig å gjennomsteke slikt kjøtt godt.

Tema: Tilsynsresultater


Basisundersøkelse av Førdefjorden viser at sjømaten er trygg

28.11.2019 Mattilsynet har kartlagt nivået av miljøgifter i fisk og sjømat i Førdefjorden i Sogn og Fjordane før det eventuelt vert oppretta eit sjødeponi med gruveavfall. Kartlegginga viser at fisk, blåskjel og kreps i har låge nivå av miljøgifter og er trygg å ete.

Tema: Tilsynsresultater


Trygt å ete norske skjel

Forsker som undersøker et blåskjell

19.11.2019 Éin av åtte flatøsters, to av tre oskjel og éin prøve av kongsnigel hadde kadmium over grenseverdien. Elles var tilstanden god for norske skjel i 2018, viser den årlege overvakinga av bakteriar og miljøgifter.

Tema: Tilsynsresultater