Nyheter
«Stange kyllingkraft» fra Stange gårdsprodukt AS, trekkes fra markedet
04.10.2019
Rema 1000 trekker tilbake produktet «Stange kyllingkraft, kraft av landkylling 1l, fryst vare i hvite plastspann, av merket Stange gårdsprodukter. Dette gjelder alle batcher og datoer. Årsaken er at selleri ikke er uthevet som et allergen.
Tema: Tilbaketrekkinger
Høyt gluteninntak ved 18 måneders alder er forbundet med økt risiko for cøliaki
30.09.2019
Barn som har et høyt gluteninntak ved 18 måneders alder har større risiko for cøliaki sammenlignet med barn som har et lavt inntak av gluten. Dette viser resultater i en stor studie fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen der 67 000 barn deltok.
Tema: Allergikere
Lav forekomst av resistente bakterier i landbruket og i norsk mat
19.09.2019
Bruken av antibiotika i norske husdyrhold fortsetter å synke, og det er få funn av resistente bakterier i mat og dyr i Norge.
Tema: Tilsynsresultater
Lave nivåer av plantevernmiddelrester i matvarer
11.09.2019
Mattilsynets overvåking i 2018, viser at innholdet av plantevernmiddelrester i mat er lavt. Ingen norske produkter som ble analysert hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.
Tema: Tilsynsresultater
Sjekka import-sjømat for uønskte stoff
12.08.2019
I 122 stikkprøver av importert sjømat fann havforskarane eit par overskridingar av EU sine grenseverdiar.
Tema: Tilsynsresultater
Derfor spiser vi mye kjøtt
06.08.2019
Vi lever i en del av verden hvor vi i stor grad står fritt til å velge maten vi spiser. Faktum er at vi spiser veldig mye kjøtt. Nå har forskere i NIBIO undersøkt hvilke faktorer som påvirker matvalgene våre.
Tema: Fjørfe og kjøtt
Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

07.08.2019
Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2018, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.
Tema: Tilsynsresultater
Mattilsynet har undersøkt helseskadelige stoffer i matemballasje av papp og papir
27.06.2019
Matemballasje av papp og papir kan inneholde stoffer (PFAS) som gjør produktene vann- og fettavstøtende. Dette er stoffer som kan ha helseskadelige effekter, og det er derfor ikke ønskelig at de kommer over i maten. Mattilsynet fant PFAS i en tredjedel av de undersøkte produktene, og videre undersøkelser viste at noen PFAS’er ble overført fra papp- og papirproduktene til maten.
Tema: Tilsynsresultater
Glutenfrie produkter i Norden holder stort sett hva de lover
26.06.2019
Mattilsynet har sammen med Fødevarestyrelsen i Danmark, Livsmedelsverket i Finland og Livsmedelsverket i Sverige undersøkt 154 glutenfrie produkter i de fire landene. To prøver hadde gluteninnhold over grenseverdiene.
Tema: Tilsynsresultater
Ny kalkulator for berekning av Listeria i laks og sushi
23.12.2020
Veterinærinstituttet har laga ein kalkulator der ein kan berekne kor stor mengde Listeria det er i råvarer og ferdig sushi. Utgangspunktet er lagringsforholda på kvart trinn frå slakting til ferdig sushi. Den gjev også svar på om det er så mykje Listeria i sushien at risikoen for listeriose aukar hjå gravide og foster.
Tema: Smittestoffer