Nyheter
Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018
Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.
Tema: Fisk og skalldyr
Funn av salmonella - Villsvinjegere må være forsiktige
16.09.2021
Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.
Tema: Smittestoffer
EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr
07.12.2018
EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.
Tema: Miljøgifter
Ny risikovurdering av listeria i matvarer
13.06.2018
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert hvilken risiko listeriabakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for gravide og andre utsatte grupper.
Tema: Smittestoffer
Mikroplast i drikkevann
05.06.2018
Norsk drikkevann har svært lave nivåer av mikroplast. Dette kommer fram etter en kartlegging av vannet fra norske vannverk. Folkehelseinstituttet har vurdert effekten på helsa.
Tema: Drikke
Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt
21.02.2018
Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2016, viser ingen alvorlige funn i kjøtt eller andre animalske produkter.
Tema: Miljøgifter
Forskerne byttet ut fiskemelet med mel fra insekter i laksefôret og fikk tydelige resultater: laksen vokste bra, smakte bra og hadde det bra
28.11.2018
I naturen spiser laksen insekter. Men kan insektmel erstatte fiskemelet i laksefôret uten at det går ut over verken vekst, helse eller smak? Det har forskerne ved Havforskningsinstituttet testet i et forsøk der de ga laks fire forskjellige typer fôr.
Tema: Fisk og skalldyr
Trenger kunnskap om plantetoksiner i mat
26.11.2018
Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker. Dersom disse forurenser matplanter eller brukes til mat, er det en risiko for at plantegiftene havner i maten vår.
Tema: Biologiske gifter
Jodmangel hos mor kan påverke skuleferdigheitene til barnet
13.11.2018
Mange gravide har mild eller moderat jodmangel. Dette er forbunde med auka risiko for at barnet får språk- og lærevanskar, viser ny forsking frå Folkehelseinstituttet.
Tema: Næringsstoffer
Lite framandstoff i mesopelagisk fisk
02.11.2018
På djupt vatn finnast store unytta fiskeressursar. No har forskarane kartlagt kor mykje miljøgifter det er i dei viktigaste av dei.
Tema: Tilsynsresultater