Nyheter

Mattilsynet har undersøkt innholdet i veganpålegg

Ordet vegan skrevet med grønnsaker og bønner

18.10.2022 Økende interesse for plantebasert kosthold har gitt et større utvalg av plantebasert pålegg. Mattilsynet har undersøkt næringsstoffer og uønskede stoffer i blant annet veganpålegg som kan brukes til å erstatte ost og skinke. Det ble funnet lite uønskede stoffer, men produktene inneholder kanskje ikke de næringsstoffene du tror.

Tema: Tilsynssaker


For mye sulfitt kan være skadelig

Tørket aprikos

20.12.2022 En ny evaluering av en gruppe tilsetningsstoffer som kalles sulfitter, viser at høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem for enkelte forbrukere. Mattilsynet anbefaler at tørket frukt som rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn.

Tema: Tilsetningsstoffer


Agurk fra Spania er mistenkt smittekilde i utbrudd av Salmonella

Agurker

20.12.2022 Etter en omfattende utbruddsetterforskning, peker agurk fra en spansk leverandør seg ut som sannsynlig smittekilde i et salmonellautbrudd som startet i november. Det er ikke meldt om nye sykdomstilfeller de siste ukene, noe som kan tyde på at det ikke er forurensede produkter på markedet lenger og at utbruddet sannsynligvis er over.

Tema: SmittestofferRibberull skivet 80g Kløver, Edelgard AS trekkes fra markedet

19.12.2022 Funn av listeria ved prøvetaking.

Tema: Tilbaketrekkinger


Mattilsynet har analysert forurensende stoffer i 106 matvarer

Kjeks og knekkebrød

15.12.2022 Mattilsynet har analysert prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og miljøgifter i 106 ulike produkter fra dagligvarehandelen i Norge. Resultatene viser at nivåene er lave, men i enkelte produkter ble det funnet høyere nivåer av akrylamid.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat


Østers fra A La Carte Produkter AS trekkes fra markedet grunnet mistanke om norovirus

12.12.2022 A La Carte Produkter AS i Oslo trekker tilbake østers (Crassonstrea Gigas) fra Irland, via Frankrike, av merkene «BB Boudeuse No 5» og «Royale No 3». Årsaken er mistanke om norovirus, etter flere sykdomstilfeller.

Tema: Tilbaketrekkinger


Utbrudd av salmonella

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

07.12.2022 Mattilsynet har blitt varslet av Folkehelseinstituttet om et nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien Salmonella Agona. Så langt er det påvist smitte hos 58 personer. Smittekilden er ikke kjent.

Tema: Smittestoffer


Afghansk røde rosiner Ghazni trekkes fra markedet

afghansk røde rosiner ghanzi

06.12.2022 Sadaf AS trekker tilbake røde rosiner ghazni fra Afghanistan. Årsaken er funn av plantevernmiddelet klorpyrifos over grenseverdi. Klorpyrifos er et insektsmiddel som ikke er lov i EU/EUS og Norge. Funnet representerer mulig akutt helsefare.

Tema: Tilbaketrekkinger


Adventskalendere med ulovlige genmodifiserte ingredienser trekkes tilbake

02.12.2022 Iceland Mat AS trekker tilbake to typer adventskalendere fra USA; «Hershey’s Countdown to Christmas Cookies’n’Creme» og «Reese’s Peanut Butter Cups Anything But Ordinary». Årsaken er innhold av ulovlige genmodifiserte ingredienser i produktene. Ingen genmodifiserte næringsmidler er per i dag godkjent i Norge.

Tema: Tilbaketrekkinger