Nyheter

Blåskjellvarselet som app for iPhone og Android

Blåskjell som er åpnet

28.07.2023 Applikasjonen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og serverer deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Du finner også oversikt over alle uttaksstedene Mattilsynet har, og hvor det er trygt å spise blåskjell.

Tema: Verktøy


Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold

Krabbe

28.07.2023 Voksne som har et gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium. Barn overskrider tolerabelt inntak, fordi de spiser mye i forhold til kroppsvekt. Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Miljøgifter


Rakfisk til begjær og besvær

Rakfisk med purreløk anrettet på fat

04.04.2017 Høsten og tiden før jul er høysesong for den særnorske rakfisken. Spesielle forhold knyttet til produksjon, lagring og tilberedning gjør at rakfisk er en vare med høyere risiko enn de fleste andre matvarer.

Tema: Fisk og skalldyr


Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

20.07.2023 Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


Ha god hygiene når du håndterer rå kylling

Kyllingfilet

20.07.2023 Det er viktig at vi som forbrukere er bevisst på at vi selv kan være med på å forebygge sykdom, gjennom å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rå kylling.

Tema: Smittestoffer


Ny vurdering av innhold av furan

Kaffekopp, espresso

20.07.2023 En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) viser at inntaket av stoffet furan kan utgjøre en helsefare i alle aldersgrupper.  Furan er potensielt kreftfremkallende. Flere store internasjonale studier ser på furan, og Mattilsynet følger nøye med på resultater derfra. Med denne rapporten er Norge kommet lenger enn mange andre land.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat


Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018 Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

Tema: Fisk og skalldyr


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Miljøgifter


Vær opptatt av drikkevannet ditt

Vann som helles i ett glass

29.05.2018 Vannverkene legger mye arbeid i å sikre at du får godt vann i springen. Dette er du med på å betale gjennom vann og avløpsgebyret. For at dette arbeidet ikke skal miste noe av sin verdi, så er det viktig at du som abonnent er bevisst på at du også har et ansvar.

Tema: Drikke


Er det trygt å spise tang og tare?

Tang i sjøen

12.05.2021 Det er en økende interesse for tang og tare til bruk som mat og tangprodukter kan bli en viktig del i norsk kosthold i fremtiden. Samtidig vet vi for lite om de stoffene i tangprodukter som kan ha negativ effekt på helsen. Derfor må tang og tare generelt brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder. 

Tema: Miljøgifter