Nyheter
Avgrens søk
Solskinnsvikaren: sild
27.07.2023
100 gram sild gir mer enn dobbelt så mye vitamin D som dagsbehovet hos barn og voksne, viser en ny undersøkelse, fra NIFES
Tema: Fisk og skalldyr
Rakfisk til begjær og besvær
04.04.2017
Høsten og tiden før jul er høysesong for den særnorske rakfisken. Spesielle forhold knyttet til produksjon, lagring og tilberedning gjør at rakfisk er en vare med høyere risiko enn de fleste andre matvarer.
Tema: Fisk og skalldyr
Røykt laks og ørret mistenkt som kjelde til utbrot av listeriose
21.07.2023
Mattilsynet har blitt varsla av Folkehelseinstituttet som har oppdaga eit utbrot forårsaka av bakterien Listeria monocytogenes. Så langt er det påvist smitte hos fire personar. Røykt laks og ørret er mistenkt som kjelde.
Tema: Smittestoffer
Røkt laks, merket Sotra Sjømat trekkes tilbake på grunn av funn av Listeria
21.07.2023
Røkt laks produsert av Sotra Fiskeindustri AS, med batch nr 16039 og 16029, og siste forbruksdag 17.08.2023 trekkes tilbake på grunn av funn av små mengder Listeria monocytogenes.
Tema: Tilbaketrekkinger
Hvorfor er det så mye mer kadmium i krabbe fra nord? Og hvor mye krabbe kan jeg spise hver uke?
12.06.2020
Havforskningsinstituttet har undersøkt 445 taskekrabber fra både Sør- og Nord-Norge for innhold av kadmium i klokjøtt og innmat, og sammenlignet krabbene fra sør med krabbene fra nord.
Tema: Miljøgifter
Sjekka krabbe og fisk for kvikksølv utanfor Fedje
15.10.2019
Fann auka nivå av kvikksølv i krabben. – Ikkje berre frå ubåten, forklarar forskar.
Tema: Miljøgifter
Funn av salmonella - Villsvinjegere må være forsiktige
20.07.2023
Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.
Tema: Smittestoffer
Funn av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt
.jpg)
20.07.2023
Ved hjelp av nye og mer følsomme metoder har Veterinærinstituttet påvist høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt. Undersøkelsene viste at omtrent halvparten av kalkunfiletene inneholdt såkalte kinolonresistente E. coli-bakterier.
Tema: Smittestoffer
Ha god hygiene når du håndterer rå kylling
20.07.2023
Det er viktig at vi som forbrukere er bevisst på at vi selv kan være med på å forebygge sykdom, gjennom å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rå kylling.
Tema: Smittestoffer
Ny vurdering av innhold av furan
20.07.2023
En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) viser at inntaket av stoffet furan kan utgjøre en helsefare i alle aldersgrupper. Furan er potensielt kreftfremkallende. Flere store internasjonale studier ser på furan, og Mattilsynet følger nøye med på resultater derfra. Med denne rapporten er Norge kommet lenger enn mange andre land.