Nyheter

Blåskjellvarselet som app for iPhone og Android

Blåskjell som er åpnet

28.07.2023 Applikasjonen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og serverer deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Du finner også oversikt over alle uttaksstedene Mattilsynet har, og hvor det er trygt å spise blåskjell.

Tema: Verktøy


Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold

Krabbe

28.07.2023 Voksne som har et gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium. Barn overskrider tolerabelt inntak, fordi de spiser mye i forhold til kroppsvekt. Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Miljøgifter


Stabil andel barn med overvekt og fedme

En jente med en tallerken på hodet og en gaffel i munnen.

27.07.2023 Ferske tall fra Barnevekststudien ved Folkehelseinstituttet viser at andelen barn med overvekt og fedme ser ut til å ha stabilisert seg de siste årene.

Tema: Barn


Solskinnsvikaren: sild

27.07.2023 100 gram sild gir mer enn dobbelt så mye vitamin D som dagsbehovet hos barn og voksne, viser en ny undersøkelse, fra NIFES

Tema: Fisk og skalldyr


Rakfisk til begjær og besvær

Rakfisk med purreløk anrettet på fat

04.04.2017 Høsten og tiden før jul er høysesong for den særnorske rakfisken. Spesielle forhold knyttet til produksjon, lagring og tilberedning gjør at rakfisk er en vare med høyere risiko enn de fleste andre matvarer.

Tema: Fisk og skalldyr


Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

20.07.2023 Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


Funn av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt

Kalkunkjøtt på en trefjøl

20.07.2023 Ved hjelp av nye og mer følsomme metoder har Veterinærinstituttet påvist høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt. Undersøkelsene viste at omtrent halvparten av kalkunfiletene inneholdt såkalte kinolonresistente E. coli-bakterier.

Tema: Smittestoffer


Ha god hygiene når du håndterer rå kylling

Kyllingfilet

20.07.2023 Det er viktig at vi som forbrukere er bevisst på at vi selv kan være med på å forebygge sykdom, gjennom å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rå kylling.

Tema: Smittestoffer


Ny vurdering av innhold av furan

Kaffekopp, espresso

20.07.2023 En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) viser at inntaket av stoffet furan kan utgjøre en helsefare i alle aldersgrupper.  Furan er potensielt kreftfremkallende. Flere store internasjonale studier ser på furan, og Mattilsynet følger nøye med på resultater derfra. Med denne rapporten er Norge kommet lenger enn mange andre land.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat


Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018 Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

Tema: Fisk og skalldyr