Nyheter
Blåskjellvarselet som app for iPhone og Android
28.07.2023
Applikasjonen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og serverer deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Du finner også oversikt over alle uttaksstedene Mattilsynet har, og hvor det er trygt å spise blåskjell.
Tema: Verktøy
Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold
28.07.2023
Voksne som har et gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium. Barn overskrider tolerabelt inntak, fordi de spiser mye i forhold til kroppsvekt. Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.
Tema: Miljøgifter
Stabil andel barn med overvekt og fedme
27.07.2023
Ferske tall fra Barnevekststudien ved Folkehelseinstituttet viser at andelen barn med overvekt og fedme ser ut til å ha stabilisert seg de siste årene.
Tema: Barn
Solskinnsvikaren: sild
27.07.2023
100 gram sild gir mer enn dobbelt så mye vitamin D som dagsbehovet hos barn og voksne, viser en ny undersøkelse, fra NIFES
Tema: Fisk og skalldyr
Rakfisk til begjær og besvær
04.04.2017
Høsten og tiden før jul er høysesong for den særnorske rakfisken. Spesielle forhold knyttet til produksjon, lagring og tilberedning gjør at rakfisk er en vare med høyere risiko enn de fleste andre matvarer.
Tema: Fisk og skalldyr
Funn av salmonella - Villsvinjegere må være forsiktige
20.07.2023
Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.
Tema: Smittestoffer
Funn av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt
.jpg)
20.07.2023
Ved hjelp av nye og mer følsomme metoder har Veterinærinstituttet påvist høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt. Undersøkelsene viste at omtrent halvparten av kalkunfiletene inneholdt såkalte kinolonresistente E. coli-bakterier.
Tema: Smittestoffer
Ha god hygiene når du håndterer rå kylling
20.07.2023
Det er viktig at vi som forbrukere er bevisst på at vi selv kan være med på å forebygge sykdom, gjennom å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rå kylling.
Tema: Smittestoffer
Ny vurdering av innhold av furan
20.07.2023
En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) viser at inntaket av stoffet furan kan utgjøre en helsefare i alle aldersgrupper. Furan er potensielt kreftfremkallende. Flere store internasjonale studier ser på furan, og Mattilsynet følger nøye med på resultater derfra. Med denne rapporten er Norge kommet lenger enn mange andre land.
Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018
Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.
Tema: Fisk og skalldyr