Nyheter
Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018
Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.
Tema: Fisk og skalldyr
Funn av salmonella - Villsvinjegere må være forsiktige
16.09.2021
Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.
Tema: Smittestoffer
EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr
07.12.2018
EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.
Tema: Miljøgifter
Vær opptatt av drikkevannet ditt
29.05.2018
Vannverkene legger mye arbeid i å sikre at du får godt vann i springen. Dette er du med på å betale gjennom vann og avløpsgebyret. For at dette arbeidet ikke skal miste noe av sin verdi, så er det viktig at du som abonnent er bevisst på at du også har et ansvar.
Tema: Drikke
Er det trygt å spise tang og tare?
12.05.2021
Det er en økende interesse for tang og tare til bruk som mat og tangprodukter kan bli en viktig del i norsk kosthold i fremtiden. Samtidig vet vi for lite om de stoffene i tangprodukter som kan ha negativ effekt på helsen. Derfor må tang og tare generelt brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder.
Tema: Miljøgifter
Risikoen ved å drikke upasteurisert melk (rå melk)
24.03.2015
Upasteurisert melk (rå melk) kan inneholde skadelige bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom. Gode hygienerutiner hos produsentene er viktig for å redusere forurensing av upasteurisert melk. Videre er ubrutt kjølekjede viktig for å hindre eller bremse veksten av bakterier, sier EUs mattrygghetsorgan, EFSA.
Tema: Melk og melkeprodukter
Mattilsynet forventer renhold og orden på serveringsteder
15.03.2021
24. april gjennomførte Mattilsynet uanmeldte inspeksjoner på 40 serveringssteder i Bergen. Ingen steder ble stengt, men nesten halvparten av stedene vil få oppfølging på grunn av avvik.
Tema: Tilsynsresultater
Mattilsynet advarer mot farlige kosttilskudd på nett
15.03.2021
Mattilsynet nedla tirsdag 10. februar omsetningsforbud for en stor mengde kosttilskudd solgt via nettsiden ellos.no. Grunnen er at mange av produktene inneholdt langt mer vitaminer og mineraler enn tillatt. I tillegg har Mattilsynet nedlagt omsetningsforbud mot to produkter solgt av shopping4net.com/no.
Tema: Tilsynsresultater
Økologisk eller konvensjonell – hva er forskjellen?
25.06.2015
For første gang i Norge er det gjort en samlet vurdering av kunnskap om økologisk mat og produksjon.
Tema: Økologisk mat
For dårlig hygiene ved utsalgssteder for softis

15.03.2021
Nesten halvparten av stedene som selger softis har for dårlig hygiene. Mattilsynet har funnet tarmbakterier i softisen på flere av sine tilsyn i Rogaland.
Tema: Tilsynsresultater