Nyheter
Avgrens søk
Risikovurdering av spekemat 2007: E. coli i spekemat vurdert
20.08.2013
Etter E. coli utbruddet i 2006 har Mattilsynet bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å utarbeide risikovurdering omkring farlige E. coli hos dyr, mat og mennesker, med vekt på spekepølseproduksjon.
Tema: Smittestoffer
2007: Risikovurdering av drikke med sukker og søtstoffer
09.08.2018
For de fleste vil det være gunstig å erstatte sukkerholdig brus/leskedrikk, saft og nektar med vann eller søtet brus/leskedrikk, saft og nektar med søtstoffer. Barn under 3 år bør ikke få drikke med søtstoffer. Det mener Mattilsynet og Helsedirektoratet. Synspunktene støttes av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i en ny rapport.
Tema: Drikke
Lite Listeria i norsk røykelaks
03.01.2013
Det er konklusjonen til Mattilsynet etter ei større gransking av Listeria i røykelaks som er handla inn frå butikkar. Resultata ser ut til å bekrefte at røykelaks på marknaden enten er fri for Listeria eller, når den fyrst har blitt forureina, inneheld få bakteriar.
Tema: Tilsynsresultater
Ofte kadmium i solsikkekjerner
03.01.2013
8 av i alt 209 prøvar av næringsmiddel hadde for høgt innhald av kadmium. Av dei var 1 prøve av müsli, resten var solsikkekjernar. Det vart påvist kadmium i over 90 prosent av dei analyserte solsikkekjernane. Det syner ei kartleggjing frå Mattilsynet i 2005.
Tema: Tilsynsresultater
Nasjonal kartlegging av bromerte flammehemmarar i fisk og marine oljar 2005
03.01.2013
Nivåa av miljøgiftene bromerte flammehemmarar i fisk og marine oljar er låge og dei representerer ingen risiko for helsa til forbrukare, viser ein kartlegging frå Mattilsynet.
Tema: Tilsynsresultater
Risikovurdering av kvitt forsfor 2006: Ikkje helsefarleg for folk
22.06.2016
Vitskapskomiteen for mattryggleik konkluderer at det er liten risiko for helseskade for menneske som et fisk eller dyr som har beita eller drukke vatn i skytefelt der Forsvaret har brukt kvitt fosfor. Restane av kvitt fosfor i skytefelt kan derimot vere eit problem for dyrehelsa.
Tema: Miljøgifter
Undersøkelser av kvikksølv i blåkveite - folk flest kan fortsatt spise blåkveite
08.03.2018
Folk flest kan fortsatt spise blåkveite uten å bekymre seg for høye konsentrasjoner av kvikksølv. Det er Mattilsynets konklusjon etter at det ble gjennomført omfattende prøvefiske og analyser av 320 blåkveiter fanget i området Lofoten til Øst-Finnmark i 2006. Mattilsynet minner om at gravide og ammende ikke bør spise blåkveite over tre kilo.
Tema: Tilsynsresultater
Risikovurdering av teflon 2006: Teflonprodukter ikke helsefarlige
22.06.2016
Normal bruk av teflonbelagte kokekar og stekepanner medfører ikke helsefare. Det viser en helserisikovurdering som Folkehelseinstituttet har utført på oppdrag fra SFT og Mattilsynet.
Risikovurdering 2006: Helsefare ved bruk av enkelte kjøkkenredskaper i sort plast
22.06.2016
Påviste mengder av stoffet 4,4'-MDA avgitt fra enkelte kjøkkenredskaper laget av sort plast kan utgjøre en helsefare, viser en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Mattilsynets regelverk krever at denne typen stoffer ikke skal være påvisbare i mat.
Stor variasjon i innhold av tungmetaller i villsopp
03.01.2013
Kantarell, traktkantarell og fåresopp inneholdt lite kadmium, mens rimsopp hadde høye verdier av kadmium. Blyinnholdet i villsopp lå generelt mye lavere og godt under grenseverdien for dyrket sopp, viser analyser fra Mattilsynet i 2005.
Tema: Tilsynsresultater