Nyheter

Har kartlagt omega-3-nivåene til gravide

Gravid kvinne som spiser smørbrød med laks

19.11.2020 I en ny studie har forskere for første gang undersøkt omega-3-nivåene til gravide fra hele landet. De så at det var de gravide som tok kosttilskudd som hadde de høyeste nivåene av omega-3 i kroppen.

Tema: Kosthold og helse


Mange nye matvarer i Matvaretabellen 2020

Åpningsbildet på Matvaretabellen

19.11.2020 Matvaretabellen er oppdatert med mange nye middagsrettar. Det er òg eit større utval av smoothie, kaker og barnemat på glas. Margarin, majones, oppdrettslaks og morsmjølkerstatning er blant matvarene som har oppdaterte næringsstoffverdiar.

Tema: Matvaretabellen


God mikrobiologisk kvalitet på melkeprodukter

Muggost

18.11.2020 Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeprodukter.

Tema: Melk og melkeprodukter


Coca-Cola tilbaketrekker 1,5 l Coca-Cola uten sukker i Nord-Norge, grunnet høyt innhold av søtningsstoff

Coca cola zero flaske

18.11.2020 Tilbaketrekkingen gjelder et begrenset antall 1,5 liter single flasker med "best før"-dato 28.02.2021, L 2334

Tema: Tilbaketrekkinger


Sjekka skjel for forureining

Forsker som undersøker et blåskjell

20.10.2020 Det er stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå overvakinga i 2019. På oppdrag for Mattilsynet undersøkjer Havforskingsinstituttet kvart år norske skjel for tarmbakteriane E. coli og Salmonella, og for ulike miljøgifter. Formålet er å dokumentere nivået av miljøforureining, og sikre at skjel som blir selt på den norske marknaden er trygge å ete.

Tema: Tilsynssaker


Nye metoder fant mikroplast i filet og lever hos fisk

23.10.2020 Forskere ved NORCE, Havforskningsinstituttet og NILU har funnet mikroplast i filet og lever hos oppdrettslaks, villaks og fjellørret. Nye metoder gjør det mulig for forskerne å måle mikroplast i vev fra fisk.

Tema: Miljøgifter


Mattilsynet opphever advarselen mot å spise blåskjell i Sunndalsfjorden

Blåskjell

21.10.2020 Nye undersøkelser av skjell i Sunndalsfjorden viser lave nivå av miljøgifter og tungmetaller. Mattilsynet opphever derfor advarselen fra 2005 mot å spise skjell fra Sunndalsfjordener plukket innenfor en linje mellom Fjøseid og Eide.

Tema: Miljøgifter


Funn av ulovlig plantevernmiddel i sesamfrø fra India

Sesamfrø

19.10.2020 Mattilsynet er varslet om at sesamfrø fra India kan være forurenset av plantevernmiddelet etylenoksid. Produktene er distribuert i Norge og flere andre EU-land. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid.

Tema: Plantevernmidler


Ikkje meir kvikksølv i Fedje-fisk

07.10.2020 For sekstande år på rad har havforskarar sjekka kvikksølv-nivå i brosme og krabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje.

Tema: Fisk og skalldyr


Derfor er krabben best om høsten

21.09.2020 I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten.

Tema: Fisk og skalldyr