Nyheter

Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

20.07.2023 Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018 Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

Tema: Fisk og skalldyr


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Miljøgifter


Ny risikovurdering av listeria i matvarer

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

13.06.2018 Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert hvilken risiko listeriabakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for gravide og andre utsatte grupper.

Tema: Smittestoffer


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Sau som beiter på fjellet

21.02.2018 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2016, viser ingen alvorlige funn i kjøtt eller andre animalske produkter.

Tema: Miljøgifter


Lite framandstoff i mesopelagisk fisk

02.11.2018 På djupt vatn finnast store unytta fiskeressursar. No har forskarane kartlagt kor mykje miljøgifter det er i dei viktigaste av dei.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

To skiver av biff, rått kjøtt på en fjøl

23.10.2018 Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2017, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Tema: Tilsynsresultater


Seks av 20 populære kjøttpålegg inneholdt mer salt enn deklarert

Skinkeskiver

26.09.2018 Mattilsynet har fått analysert 20 bestselgere innen kjøttpålegg fra produsentene Nordfjord, First Price, Gilde, Grilstad, Tulip, Mills, Stabburet og Prior for næringsstoffer og miljøgifter.  Nær en tredjedel av produktene inneholdt mer salt enn det som var oppgitt på næringsdeklarasjonen. Ingen av produktene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene.

Tema: Næringsstoffer


Innsatsen mot antibiotikaresistens nytter

Bakterieprøver testes for antibiotikasresistens

17.09.2018 Forbruket av antibiotika til dyr gikk ned i 2017, og forbruket til oppdrettsfisk var fortsatt svært lavt, viser Mattilsynets overvåkning av området i 2017. Antibiotikaresistente bakterier i dyr og matvarer er fortsatt et begrenset problem i Norge, men import og turisme kan true den gode tilstanden vi har.

Tema: Smittestoffer


Fortsatt drikkevann i magasinene etter tørkesommeren

Stort vann med skog og åser i bakgrunnen. Nord-Elvåga i Østmarka utenfor Oslo

06.09.2018 Mattilsynet har kartlagt status i magasinene hos 392 vannverk etter tidenes tørkesommer. Noen kommuner meldte om store problemer, og mange innførte restriksjoner for å få bukt med økende vannforbruk. Nå er imidlertid situasjonen tilfredsstillende hos de aller fleste vannverkene som var med i undersøkelsen, selv om flere er avhengig av regn i løpet av høsten slik at vannmagasinene fylles opp.

Tema: Tilsynsresultater