Nyheter

Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018 Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

Tema: Fisk og skalldyr


Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

16.09.2021 Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Miljøgifter


Ny risikovurdering av listeria i matvarer

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

13.06.2018 Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert hvilken risiko listeriabakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for gravide og andre utsatte grupper.

Tema: Smittestoffer


Mikroplast i drikkevann

05.06.2018 Norsk drikkevann har svært lave nivåer av mikroplast. Dette kommer fram etter en kartlegging av vannet fra norske vannverk. Folkehelseinstituttet har vurdert effekten på helsa.

Tema: Drikke


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Sau som beiter på fjellet

21.02.2018 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2016, viser ingen alvorlige funn i kjøtt eller andre animalske produkter.

Tema: Miljøgifter


Forskerne byttet ut fiskemelet med mel fra insekter i laksefôret og fikk tydelige resultater: laksen vokste bra, smakte bra og hadde det bra

Hode på en laks.

28.11.2018 I naturen spiser laksen insekter. Men kan insektmel erstatte fiskemelet i laksefôret uten at det går ut over verken vekst, helse eller smak? Det har forskerne ved Havforskningsinstituttet testet i et forsøk der de ga laks fire forskjellige typer fôr.

Tema: Fisk og skalldyr


Trenger kunnskap om plantetoksiner i mat

26.11.2018 Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker. Dersom disse forurenser matplanter eller brukes til mat, er det en risiko for at plantegiftene havner i maten vår.

Tema: Biologiske gifter


Jodmangel hos mor kan påverke skuleferdigheitene til barnet

13.11.2018 Mange gravide har mild eller moderat jodmangel. Dette er forbunde med auka risiko for at barnet får språk- og lærevanskar, viser ny forsking frå Folkehelseinstituttet.

Tema: Næringsstoffer


Lite framandstoff i mesopelagisk fisk

02.11.2018 På djupt vatn finnast store unytta fiskeressursar. No har forskarane kartlagt kor mykje miljøgifter det er i dei viktigaste av dei.

Tema: Tilsynsresultater