Nyheter

Sushisteder har kuttet smørfisk fra menyen

22.02.2018 Færre sushirestauranter jukser med smørfisk, og mange har kuttet det helt ut av menyen. Det er konklusjonen etter undersøkelser Mattilsynet har gjort i Oslo, og analyser av prøver fra sushisteder over store deler av landet.

Tema: Fisk og skalldyr


Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

16.09.2021 Veterinærinstituttet fant i 2020 salmonella på 8 av 183 undersøkte villsvin i Østfold. Mattilsynet ber jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Miljøgifter


Vær opptatt av drikkevannet ditt

Vann som helles i ett glass

29.05.2018 Vannverkene legger mye arbeid i å sikre at du får godt vann i springen. Dette er du med på å betale gjennom vann og avløpsgebyret. For at dette arbeidet ikke skal miste noe av sin verdi, så er det viktig at du som abonnent er bevisst på at du også har et ansvar.

Tema: Drikke


Er det trygt å spise tang og tare?

Tang i sjøen

12.05.2021 Det er en økende interesse for tang og tare til bruk som mat og tangprodukter kan bli en viktig del i norsk kosthold i fremtiden. Samtidig vet vi for lite om de stoffene i tangprodukter som kan ha negativ effekt på helsen. Derfor må tang og tare generelt brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder. 

Tema: Miljøgifter


Risikoen ved å drikke upasteurisert melk (rå melk)

Test av melk

24.03.2015 Upasteurisert melk (rå melk) kan inneholde skadelige bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom. Gode hygienerutiner hos produsentene er viktig for å redusere forurensing av upasteurisert melk. Videre er ubrutt kjølekjede viktig for å hindre eller bremse veksten av bakterier, sier EUs mattrygghetsorgan, EFSA.

Tema: Melk og melkeprodukter


Mattilsynet forventer renhold og orden på serveringsteder

15.03.2021 24. april gjennomførte Mattilsynet uanmeldte inspeksjoner på 40 serveringssteder i Bergen. Ingen steder ble stengt, men nesten halvparten av stedene vil få oppfølging på grunn av avvik.

Tema: Tilsynsresultater


Mattilsynet advarer mot farlige kosttilskudd på nett

15.03.2021 Mattilsynet nedla tirsdag 10. februar omsetningsforbud for en stor mengde kosttilskudd solgt via nettsiden ellos.no. Grunnen er at mange av produktene inneholdt langt mer vitaminer og mineraler enn tillatt. I tillegg har Mattilsynet nedlagt omsetningsforbud mot to produkter solgt av shopping4net.com/no.

Tema: Tilsynsresultater


Økologisk eller konvensjonell – hva er forskjellen?

Debio-logo for økologisk mat.

25.06.2015 For første gang i Norge er det gjort en samlet vurdering av kunnskap om økologisk mat og produksjon.

Tema: Økologisk mat


For dårlig hygiene ved utsalgssteder for softis

15.03.2021 Nesten halvparten av stedene som selger softis har for dårlig hygiene. Mattilsynet har funnet tarmbakterier i softisen på flere av sine tilsyn i Rogaland.

Tema: Tilsynsresultater