Nyheter

Smilefjesordningen gir bedre hygiene i serveringsbransjen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Evaluering etter mer enn 20 000 tilsyn viser at smilefjesordningen fungerer. Stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første tilsyn, og brukerundersøkelser viser at ordningen er godt mottatt og likt av både serveringsbransjen og publikum.

Tema: Kjøkkenhygiene


Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt

23.05.2018 Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.

Tema: Tilsynsresultater


Ny vurdering av lakris til gravide

08.05.2018 Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert mulige helseeffekter for foster og langtidseffekter for barnet som følge av gravides inntak av glykyrrhizinsyre fra lakris. En ny risikovurdering ble overlevert Mattilsynet tirsdag 8. mai.

Tema: Sukker og søte produkter


Matsminke brukt på tunfisk i stort omfang

27.04.2018 Ulovleg bruk av matsminke avdekka i 1 av 5 prøvar av tunfisk tatt av Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd

Ulike typer kosttilskudd i en skål.

23.04.2018 Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler i 27 av 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker. Flere av funnene kan være direkte helsefarlige.

Tema: Tilsynsresultater


Europeiske forskarar krev strakstiltak mot jodmangel

Baby som drikker av tåteflaske.

18.04.2018 Jod-forskarar frå 27 europeiske land krev strakstiltak mot jodmangel hos barn i Europa. Halvparten av alle nyfødde står i fare for redusert utvikling av hjernen, og no går ekspertane saman og signerer eit opprop med krav om tiltak.

Tema: Næringsstoffer


Fann tungmetall i krabbeprodukt frå daglegvarebutikkar

Krabbe

09.04.2018 Krabbepostei, fylte krabbeskjel og andre blandingsprodukt av krabbe har mykje av tungmetallet kadmium i seg. Det viser analysar av ulike krabbeprodukt som ein finn i daglegvarehandelen.

Tema: Miljøgifter


Bedre læring med omega-3 i blodet?

12.03.2018 I barnehagestudien fikk barna servert fisk eller kjøtt til lunsj tre dager i uken. Etter at forskerne tok hensyn til nøyaktig mengde mat barna spiste, så de at barna i fiskegruppen skåret noe høyere på de kognitive testene.

Tema: Fisk og skalldyr


Lite tilfredsstillende forhold hos cateringvirksomhetene

22.02.2018 Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum gjennomførte høsten 2017 en tilsynskampanje i cateringvirksomheter. 35 bedrifter fikk besøk. Seks var bra, en ble stengt. Resten fikk større eller mindre pålegg om utbedringer.

Tema: Kjøkkenhygiene