Nyheter
Smilefjesordningen gir bedre hygiene i serveringsbransjen
29.05.2018
Evaluering etter mer enn 20 000 tilsyn viser at smilefjesordningen fungerer. Stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første tilsyn, og brukerundersøkelser viser at ordningen er godt mottatt og likt av både serveringsbransjen og publikum.
Tema: Kjøkkenhygiene
Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt
23.05.2018
Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.
Tema: Tilsynsresultater
Ny vurdering av lakris til gravide
08.05.2018
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert mulige helseeffekter for foster og langtidseffekter for barnet som følge av gravides inntak av glykyrrhizinsyre fra lakris. En ny risikovurdering ble overlevert Mattilsynet tirsdag 8. mai.
Tema: Sukker og søte produkter
Matsminke brukt på tunfisk i stort omfang
27.04.2018
Ulovleg bruk av matsminke avdekka i 1 av 5 prøvar av tunfisk tatt av Mattilsynet.
Tema: Tilsynsresultater
Urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd
23.04.2018
Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler i 27 av 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker. Flere av funnene kan være direkte helsefarlige.
Tema: Tilsynsresultater
Europeiske forskarar krev strakstiltak mot jodmangel
18.04.2018
Jod-forskarar frå 27 europeiske land krev strakstiltak mot jodmangel hos barn i Europa. Halvparten av alle nyfødde står i fare for redusert utvikling av hjernen, og no går ekspertane saman og signerer eit opprop med krav om tiltak.
Tema: Næringsstoffer
Fann tungmetall i krabbeprodukt frå daglegvarebutikkar
09.04.2018
Krabbepostei, fylte krabbeskjel og andre blandingsprodukt av krabbe har mykje av tungmetallet kadmium i seg. Det viser analysar av ulike krabbeprodukt som ein finn i daglegvarehandelen.
Tema: Miljøgifter
Bedre læring med omega-3 i blodet?
12.03.2018
I barnehagestudien fikk barna servert fisk eller kjøtt til lunsj tre dager i uken. Etter at forskerne tok hensyn til nøyaktig mengde mat barna spiste, så de at barna i fiskegruppen skåret noe høyere på de kognitive testene.
Tema: Fisk og skalldyr
Lite tilfredsstillende forhold hos cateringvirksomhetene
22.02.2018
Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum gjennomførte høsten 2017 en tilsynskampanje i cateringvirksomheter. 35 bedrifter fikk besøk. Seks var bra, en ble stengt. Resten fikk større eller mindre pålegg om utbedringer.
Tema: Kjøkkenhygiene