Nyheter

Ny risikovurdering av listeria i matvarer

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

13.06.2018 Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert hvilken risiko listeriabakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for gravide og andre utsatte grupper.

Tema: Smittestoffer


Ingen funn av fluorerte stoffer i papp og papir

Pizza i pizzaeske

05.07.2019 Mattilsynet har analysert matkontaktmaterialer av papp og papir for innhold av utvalgte fluorerte stoffer. Det ble ikke funnet målbare nivåer av disse stoffene, som kan være hormonforstyrrende og kreftfremkallende.

Tema: Stoffer i emballasje og kjøkkenredskaper


Tilskuddsblanding med LGG kan ikke omsettes i Norge

Baby som drikker av tåteflaske.

17.04.2013 På bakgrunn av risikovurderinger foretatt av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) og et føre-var prinsipp, har Mattilsynet valgt å trekke tillatelsen for omsetning av Nutramigen 2 med LGG (probiotika). Dette er en tilskuddsblanding beregnet for sped- og småbarn fra ca. 6 måneders med kumelk- og/eller soyaproteinallergi.

Tema: Tilsynsresultater


6 av 13 barnegrøter holder ikke det de lover på pakningen

Baby som spiser grøt fra en skje

14.10.2013 For 6 av 13 barnegrøter stemmer ikke innholdsdeklarasjonen overens med det analyserte innholdet av næringsstoffer. Dette kommer frem i et analyseprosjekt av barnegrøt, utført av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) på oppdrag fra Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Sau som beiter på fjellet

21.02.2018 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2016, viser ingen alvorlige funn i kjøtt eller andre animalske produkter.

Tema: Miljøgifter


Høye verdier av bly funnet i kvernet kjøtt av elg

16.09.2015 Kjøtt rundt sårkanalen på hjortevilt som er felt med blyammunisjon skal fjernes før viltet går til konsum. Her slurver både jegere og foredlingsbransjen. Mattilsynet har undersøkt blyinnholdet i kvernet elgkjøtt som er til salgs, og krever opprydding.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Risikovurdering av bly i hjorteviltkjøtt viser liten men klar økt helserisiko for utsatte grupper

Død elg

01.02.2019 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert om konsum av kjøtt fra hjortevilt skutt med blyammunisjon har noen negativ helseeffekt. Konklusjonen er at personer som spiser hjorteviltkjøtt hver måned eller oftere, har litt mer bly i blodet enn andre. Dette gir økt helserisiko for utsatte grupper.

Tema: Miljøgifter


Ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskudd

Ulike typer kosttilskudd i en skål.

26.05.2008 Det ble påvist ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskuddprodukter. Dette viser en undersøkelse Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk har gjennomført. Produktene ble valgt ut på bakgrunn av markedsføring som lovet stor virkning. Mattilsynet ser behov for skjerpet tilsyn og kontroll på dette området.

Tema: Tilsynsresultater


Endret fettsammensetning i chips

Potetgull med rifler

22.02.2018 Chips har fått et vesentlig lavere innhold av mettet fett, til fordel for enumettet fett. Samtlige produkter er også frie for transfett. Det viser en analyse utført for Mattilsynet.

Tema: Margarin, smør, matolje o.l.


Lite framandstoff i mesopelagisk fisk

02.11.2018 På djupt vatn finnast store unytta fiskeressursar. No har forskarane kartlagt kor mykje miljøgifter det er i dei viktigaste av dei.

Tema: Tilsynsresultater