Nyheter

Drikkevann fra plastrør – er det helseskadelig?

Vann som helles opp i et glass

01.11.2013 I mange norske boliger brukes nå rør-i-rør-system for vann. Det indre røret som drikkevannet går i, er laget av plast – såkalt kryssbundet polyetylen (PEX). Folkehelseinstituttet har gjennomført en studie for å se om bruk av disse rørene er helseskadelig, og om de påvirker vannets lukt og smak

Tema: Drikke


Vurdering av eventuell helsefare ved inntak av harske marine oljer

Fiskeoljekapsler på en skje

23.06.2016 Inntak av omega-3 fettsyrer er vist å kunne gi positive helseeffekter. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) er likevel noe bekymret for at det også kan oppstå negative helseeffekter ved langtidsinntak av harske marine oljer. Grunnen er i hovedsak at man ikke vet nok om effekter på mennesker, og at man heller ikke vet hvor mye harskningsstoffer folk får i seg gjennom omega-3 kosttilskudd.

Tema: Tilsynsresultater


Nedslående resultat etter tilsyn på spisesteder

Mattilsynets inspektør sjekker lageret på en restaurant

03.01.2013 Kun 9 av 18 spisesteder fikk karakteren bra etter Mattilsynets tilsynskampanje på restauranter og spisesteder i Bergen og omland i høst. - Dette er vi ikke fornøyd med, resultatet er nedslående sier Margrethe Wold, seniorinspektør i Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


For feit feit fisk

Oppdrettsmerd med automatisk fôring av fisk

06.10.2011 Laks som får for lite marin kost kan ha større risiko for hjarteinfarkt, viser ny forsking frå NIFES.

Tema: Fisk og skalldyr


Fisk er gunstig for barnets fødselsvekt

Baby som blir ammet.

01.11.2013 Gravide kvinner som spiser fisk til middag og som pålegg flere ganger i uken har lavere risiko for få barn med lav fødselsvekt (under 2 500g) sammenliknet med kvinner som sjelden eller aldri spiser fisk, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Å spise fisk under graviditeten er i tråd med offisielle råd fra myndighetene.

Tema: Gravide


Gyter bort miljøgift

Hel sild

16.08.2013 Norsk sild kvittar seg med miljøgifter om våren - og gir dei til ungane sine.

Tema: Fisk og skalldyr


Standarden på sushirestaurantene kan bli bedre

Ulike typer sushi og soyasaus.

03.01.2013 Mattilsynets distriktskontor i Oslo har hatt fokus på sushirestauranter denne sommeren. 46 av rundt 150 restauranter har hatt besøk av inspektører. Av dem ble 9 helt eller delvis stengt.

Tema: Tilsynsresultater


Restaurant stengt på grunn av helsefare

03.01.2013 Restauranten Agra på Lillestrøm er stengt av Mattilsynet inntil videre. Grunnen er generelt dårlig renhold samt kakerlakker i lokalene.

Tema: Tilsynsresultater


Advarer mot flere potensmidler

Etiketten til to ulike potensmidler

01.02.2018 Analyser av kosttilskuddene Up og Libex viser at disse inneholder udeklarerte, ulovlig tilsatte legemidler. Bruk av midlene kan medføre alvorlig helseskade. Mattilsynet advarer derfor mot bruk av disse midlene.

Tema: Tilbaketrekkinger


Trygt å spise norske bær

Glasskål med blåbær i blåbærlyng

18.09.2020 Revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) er ikke påvist i Norge. Bærplukkere i Norge trenger ikke å ta spesielle forholdsregler.

Tema: Grønnsaker, frukt og bær