Nyheter
Utenlandske sopp-plukkere i Norge
28.08.2018
Mangel på kunnskap om norske sopper kan gjøre at sopp-plukkere med utenlandsk opprinnelse er spesielt utsatt for forgiftning etter forveksling med matsopper. Er du usikker på om du har fått i deg giftig sopp bør du ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 (døgnåpent).
Tema: Grønnsaker, frukt og bær
Lakseprotein kan bremse fedme
01.07.2011
Forsøk med rotter tyder på at lakseprotein kan bidra til å redusere fedme, risiko for diabetes (type 2) og innhaldet av farlege feittstoff i blodet.
Tema: Fisk og skalldyr
For dårlig kontroll med matservering i barnehager og skolefritidsordninger
03.01.2013
Mattilsynet har kontrollert 33 barnehager, skolefritidsordninger og oppvekstsentre i kommunene Hammerfest, Kvalsund, Måsøy og Nordkapp. Resultatene viser at de fleste virksomhetene ikke hadde tilfredsstillende kontroll med produksjon og servering av mat.
Tema: Tilsynsresultater
Få overskridelser av grenseverdier for plantevernmiddelrester i mat
03.01.2013
Resultatene fra Mattilsynets overvåkingsprogram i 2010 viser for tredje år på rad ingen overskridelser av grenseverdier for rester av plantevernmidler i norskprodusert mat. Nivåene var også lave i importerte varer.
Tema: Tilsynsresultater
Inntaket av omega-3 fettsyrer gir ikke negative helseeffekter
03.01.2013
Inntaket av omega-3 fettsyrer, inkludert fra kosttilskudd og beriket mat, utgjør ikke risiko for negative helseeffekter, og positive helseeffekter kan oppnås.
Tema: Tilsynsresultater
Sukker hindrar sunn effekt av omega 3
16.01.2012
Fiskeolje er sunt og kan bidra til å redusere fedme. Men sukker i kosten kan redusere effekten.
Tema: Fisk og skalldyr
Nytte- og risikovurdering av probiotika i barnegrøt
03.01.2013
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert helseeffekter ved bruk ac den probiotiske bakterien Lactobacillus paracasei ssp. paracasei F19 i barnegrøt. Konklusjonen er at denne bakterien ikke er tilstrekkelig karakterisert og det er ikke godt nok dokumentert at F19 ikke medfører risiko for overføring av antibiotikaresistens.
Tema: Tilsynsresultater
Luktfri løk som lever lenge
11.12.2015
Løk er såpass bra for oss at vi burde spise det mye og ofte. Løken er en av de mest robuste og lagringsdyktige grønnsakene vi har, men det forutsetter at det gjøres på rett måte.
Tema: Grønnsaker, frukt og bær
Få overskridelser av muggsoppgifter i matvarer
03.01.2013
I Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram for mykotoksiner (muggsoppgifter) i næringsmidler i 2008 – 2010 var det funn over tillatt grenseverdi i tre av totalt 779 analyserte prøver. Innholdet av mykotoksiner i næringsmidler bør være så lavt som mulig for å redusere risikoen for skadelige helseeffekter.
Tema: Tilsynsresultater
Manglende kompetanse om mat og rutiner på spisesteder
03.01.2013
Mattilsynet har nylig hatt tilsynskampanje på 21 spisesteder og matbutikker i Bergen og omland. Mattilsynet er ikke fornøyd med resultatet.
Tema: Tilsynsresultater