Nyheter
Fiskekaker og fiskepinner er sunn mat
27.07.2023
Det er mange viktige næringsstoffer å hente i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.
Tema: Næringsstoffer
Sjekka krabbe og fisk for kvikksølv utanfor Fedje
15.10.2019
Fann auka nivå av kvikksølv i krabben. – Ikkje berre frå ubåten, forklarar forskar.
Tema: Miljøgifter
Lite uønskede stoffer i marine oljer

09.10.2019
En undersøkelse av ti ulike marine oljer som brukes som kosttilskudd viser at de inneholder lite uønskede stoffer.
Tema: Tilsynsresultater
Risiko for å utvikle listeriose ved inntak av sushi

23.12.2020
Riktig lagring av råvarer og god hygiene, spesielt tidlig i prosessen fra råvare til spiseferdig mat, er viktig for å unngå at sushi inneholder listeriabakterien i mengder som kan føre til sykdom.
Tema: Smittestoffer
Ny kalkulator for berekning av Listeria i laks og sushi
23.12.2020
Veterinærinstituttet har laga ein kalkulator der ein kan berekne kor stor mengde Listeria det er i råvarer og ferdig sushi. Utgangspunktet er lagringsforholda på kvart trinn frå slakting til ferdig sushi. Den gjev også svar på om det er så mykje Listeria i sushien at risikoen for listeriose aukar hjå gravide og foster.
Tema: Smittestoffer
Mattilsynet har undersøkt helseskadelige stoffer i matemballasje av papp og papir
27.06.2019
Matemballasje av papp og papir kan inneholde stoffer (PFAS) som gjør produktene vann- og fettavstøtende. Dette er stoffer som kan ha helseskadelige effekter, og det er derfor ikke ønskelig at de kommer over i maten. Mattilsynet fant PFAS i en tredjedel av de undersøkte produktene, og videre undersøkelser viste at noen PFAS’er ble overført fra papp- og papirproduktene til maten.
Tema: Tilsynsresultater
Ny rapport bekrefter at drikkevannet i krana er trygt
02.01.2020
Tallene fra vannverkseiernes årlige innrapportering for 2018 bekrefter at de aller fleste i Norge har trygt drikkevann i krana.
Tema: Tilsynsresultater
Få funn i analyser av kjøtt- og karbonadedeig
09.12.2019
Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet. Til tross for svært lave nivåer, er det viktig å gjennomsteke slikt kjøtt godt.
Tema: Tilsynsresultater
Basisundersøkelse av Førdefjorden viser at sjømaten er trygg
28.11.2019
Mattilsynet har kartlagt nivået av miljøgifter i fisk og sjømat i Førdefjorden i Sogn og Fjordane før det eventuelt vert oppretta eit sjødeponi med gruveavfall. Kartlegginga viser at fisk, blåskjel og kreps i har låge nivå av miljøgifter og er trygg å ete.
Tema: Tilsynsresultater
Trygt å ete norske skjel
19.11.2019
Éin av åtte flatøsters, to av tre oskjel og éin prøve av kongsnigel hadde kadmium over grenseverdien. Elles var tilstanden god for norske skjel i 2018, viser den årlege overvakinga av bakteriar og miljøgifter.
Tema: Tilsynsresultater