Nyheter

Ingen overskridelser av muggsoppgifter i matvarer i 2009

03.01.2013 I Mattilsynets kartleggings- og overvåkingsprogram for mykotoksiner (muggsoppgifter) ble det i 2009 ikke påvist overskridelser av grenseverdier i importerte eller norskproduserte matvarer. Innholdet av slike gifter i matvarer bør være på så lavt nivå som mulig for å redusere skadelige helseeffekter.

Tema: Tilsynsresultater


Norge og Norden har det tryggeste kyllingkjøttet

Flådde kyllinger henger på rekke i et slakteri

03.01.2013 Norden inntar en særstilling når det gjelder funn av bakteriene Campylobacter og Salmonella i kylling. Salmonella er så godt som fraværende, og forekomsten av Campylobacter er langt lavere enn for EU for øvrig. Det viser en rapport fra EUs organ for mattrygghet, EFSA.

Tema: Tilsynsresultater


Bra resultater etter tilsynskampanje i Bergen

03.01.2013 Spisestedene serverer stort sett trygg mat til sine kunder. Det er konklusjonen etter at Mattilsynet nylig gjennomførte en tilsynskampanje på serveringssteder i Bergen.

Tema: Tilsynsresultater


Internkontrollen må forbedres på serveringssteder i Hedmark og Oppland

03.01.2013 Tre virksomheter ble stengt, i to virksomheter ble deler av serveringsstedet stengt og ni virksomheter fikk omsetningsforbud. Det viser Mattilsynets inspeksjon av 325 serveringsssteder i Hedmark og Oppland.

Tema: Tilsynsresultater


Ikke helsefarlige nivåer av tungmetaller i villsopp fra Rana

03.01.2013 Mo i Rana har gjennom mange år vært utsatt for utslipp av tungmetaller fra industrien. En undersøkelse fra Mattilsynet viser imidlertid at det ikke er helsefarlig å spise sopp fra området.

Tema: Tilsynsresultater


Positiv utvikling i dagligvarebransjen

En inspektør fra Mattilsynet inspiserer en kjøttdisk i en dagligvarebutikk

03.01.2013 Forholdene for å ivareta mattryggheten i mange kjedetilknyttede dagligvarebutikker er vesentlig bedret i de seneste årene. Det viser et nasjonalt tilsynsprosjekt fra Mattilsynet i 2009.

Tema: Tilsynsresultater


"Ikke spiselige" pinjekjerner trolig årsak til smaksforstyrrelser

Pinjekjerner i en haug.

03.01.2013 Mange forbrukere har opplevd ubehagelig metallisk smak etter å ha spist pinjekjerner. Smaksforstyrrelsene skyldes sannsynligvis innblanding av to spesielle arter av pinjekjerner, Pinus armandii og Pinus massoniana, som dyrkes i Kina. Artene regnes ikke som spiselige, men de skal ikke være helsefarlige.

Tema: Tilsynsresultater


Tilskuddsblanding med LGG kan ikke omsettes i Norge

Baby som drikker av tåteflaske.

17.04.2013 På bakgrunn av risikovurderinger foretatt av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) og et føre-var prinsipp, har Mattilsynet valgt å trekke tillatelsen for omsetning av Nutramigen 2 med LGG (probiotika). Dette er en tilskuddsblanding beregnet for sped- og småbarn fra ca. 6 måneders med kumelk- og/eller soyaproteinallergi.

Tema: Tilsynsresultater


Årsrapport miljøgifter i fisk og fiskevarer 2008

Fisk som ligger på is

03.01.2013 Forekomsten av dioksiner og dioksinlignende PCB i marine oljer i form av kosttilskudd er lave, og forekomsten i Svolværpostei er under grenseverdien. Forekomsten i makrell fanget i Grenlandsfjorden og området rundt Jomfruland er også lav, mens det er høye dioksinforekomster i ål fanget i samme område.

Tema: Tilsynsresultater


Risikovurdering drikkevann 2009: Liten fare for å bli syk av parasitter via drikkevannet

Vann som helles opp i et glass

03.01.2013 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert risikoen knyttet til å bli infisert eller syk av parasitter gjennom drikkevannet. VKMs konklusjon er at parasitter normalt ikke utgjør noen generell risiko når vannkildene er godt beskyttet mot forurensninger og vannet gitt nødvendig vannbehandling.

Tema: Tilsynsresultater