Nyheter
God hygienisk kvalitet på salat og krydderurter
23.05.2022
Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram.
Tema: Tilsynsresultater
Mange mødre og spedbarn har for lite vitamin D
26.10.2021
Over 30 prosent av spedbarna hadde for lite vitamin D ved tre måneders alder, viser en ny studie.
Tema: Næringsstoffer
Hvorfor er det så mye mer kadmium i krabbe fra nord? Og hvor mye krabbe kan jeg spise hver uke?
12.06.2020
Havforskningsinstituttet har undersøkt 445 taskekrabber fra både Sør- og Nord-Norge for innhold av kadmium i klokjøtt og innmat, og sammenlignet krabbene fra sør med krabbene fra nord.
Tema: Miljøgifter
Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann nær flyplasser
09.06.2021
Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. Årsaken er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS) fra brannslukkingsskum. PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet.
Tema: Fisk og skalldyr
Ferdigvasket babyspinat og spinat er trolig kilden til utbruddet med Yersinia enterocolitica juni 2020
22.12.2020
Det nasjonale utbruddet med <i>Yersinia enterocolitica</i> anses som over. Smittekilden var trolig ferdigvaskede salatprodukter som inneholder babyspinat eller spinat.
Tema: Smittestoffer
Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 2020
15.12.2020
Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.
Tema: Tilsynsresultater
Advarsel mot kosttilskuddet Li Da Daidaihua kapsler
10.12.2020
Mattilsynet advarer mot kjøp og bruk av kosttilskuddet Li Da Daidaihua kapsler. Produktet markedsføres som et slankeprodukt.
Tema: Kosttilskudd
Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet
04.12.2020
Mattilsynet fant i 2019 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Svært få økologiske produkter og barnemat og allergi- og vegetarprodukter inneholdt sporforurensninger med GMO, mens et stort antall sportsprodukter, slankeprodukter og medisinske næringsmidler inneholdt slik forurensning.
Tema: Genmodifisert mat (GMO)
Koking reduserer jodinnholdet i torsk
03.12.2020
Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet.
Tema: Næringsstoffer
Ny tålegrense for fluorerte stoffer
02.12.2020
EFSA har fastsatt ny tålegrense for fluorerte stoffer. Dette er stoffer som finnes som forurensning i mat og drikke, men også i en lang rekke forbrukerprodukter som for eksempel skismøring. Mange får i seg mengder som er over den nye tålegrensen.
Tema: Miljøgifter