Nyheter
Nye metoder fant mikroplast i filet og lever hos fisk

23.10.2020
Forskere ved NORCE, Havforskningsinstituttet og NILU har funnet mikroplast i filet og lever hos oppdrettslaks, villaks og fjellørret. Nye metoder gjør det mulig for forskerne å måle mikroplast i vev fra fisk.
Tema: Miljøgifter
Mattilsynet opphever advarselen mot å spise blåskjell i Sunndalsfjorden
21.10.2020
Nye undersøkelser av skjell i Sunndalsfjorden viser lave nivå av miljøgifter og tungmetaller. Mattilsynet opphever derfor advarselen fra 2005 mot å spise skjell fra Sunndalsfjordener plukket innenfor en linje mellom Fjøseid og Eide.
Tema: Miljøgifter
Sjekka skjel for forureining
20.10.2020
Det er stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå overvakinga i 2019. På oppdrag for Mattilsynet undersøkjer Havforskingsinstituttet kvart år norske skjel for tarmbakteriane E. coli og Salmonella, og for ulike miljøgifter. Formålet er å dokumentere nivået av miljøforureining, og sikre at skjel som blir selt på den norske marknaden er trygge å ete.
Tema: Tilsynssaker
Funn av ulovlig plantevernmiddel i sesamfrø fra India
19.10.2020
Mattilsynet er varslet om at sesamfrø fra India kan være forurenset av plantevernmiddelet etylenoksid. Produktene er distribuert i Norge og flere andre EU-land. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid.
Tema: Plantevernmidler
Ikkje meir kvikksølv i Fedje-fisk

07.10.2020
For sekstande år på rad har havforskarar sjekka kvikksølv-nivå i brosme og krabbe frå området rundt ubåtvraket ved Fedje.
Tema: Fisk og skalldyr
Derfor er krabben best om høsten
21.09.2020
I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten.
Tema: Fisk og skalldyr
Svært få matvarer i Mattilsynets overvåkningsprogram hadde radioaktivitet over grenseverdiene
18.09.2020
I 10 av 750 prøver var det overskridelser av grenseverdiene. Ni av prøvene var kjøtt fra sau og en var brunost. Overvåkningsprogrammet følger nivåene i matvarer i områdene som fikk mest nedfall etter Tsjernobylulykken i 1986.
Tema: Tilsynsresultater
Ny tålegrense for fluorerte stoffer
02.12.2020
EFSA har fastsatt ny tålegrense for fluorerte stoffer. Dette er stoffer som finnes som forurensning i mat og drikke, men også i en lang rekke forbrukerprodukter som for eksempel skismøring. Mange får i seg mengder som er over den nye tålegrensen.
Tema: Miljøgifter
Har for lite jod i lang tid etter fødsel
10.09.2020
I en ny studie så forskerne at det tok ett og et halvt år etter fødsel før kvinnene fikk jodnivåene opp på samme nivå som de hadde i graviditeten. Og selv dette nivået var for lavt.
Tema: Næringsstoffer
Mange mødre og spedbarn har for lite vitamin D
26.10.2021
Over 30 prosent av spedbarna hadde for lite vitamin D ved tre måneders alder, viser en ny studie.
Tema: Næringsstoffer