Nyheter
Hvorfor er det så mye mer kadmium i krabbe fra nord? Og hvor mye krabbe kan jeg spise hver uke?
12.06.2020
Havforskningsinstituttet har undersøkt 445 taskekrabber fra både Sør- og Nord-Norge for innhold av kadmium i klokjøtt og innmat, og sammenlignet krabbene fra sør med krabbene fra nord.
Tema: Miljøgifter
God hygienisk kvalitet på salat og krydderurter
23.05.2022
Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram.
Tema: Tilsynsresultater
Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann nær flyplasser
09.06.2021
Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. Årsaken er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS) fra brannslukkingsskum. PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet.
Tema: Fisk og skalldyr
Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 2020
15.12.2020
Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.
Tema: Tilsynsresultater
Advarsel mot kosttilskuddet Li Da Daidaihua kapsler
10.12.2020
Mattilsynet advarer mot kjøp og bruk av kosttilskuddet Li Da Daidaihua kapsler. Produktet markedsføres som et slankeprodukt.
Tema: Kosttilskudd
Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet
04.12.2020
Mattilsynet fant i 2019 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Svært få økologiske produkter og barnemat og allergi- og vegetarprodukter inneholdt sporforurensninger med GMO, mens et stort antall sportsprodukter, slankeprodukter og medisinske næringsmidler inneholdt slik forurensning.
Tema: Genmodifisert mat (GMO)
Koking reduserer jodinnholdet i torsk
03.12.2020
Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet.
Tema: Næringsstoffer
Har kartlagt omega-3-nivåene til gravide
19.11.2020
I en ny studie har forskere for første gang undersøkt omega-3-nivåene til gravide fra hele landet. De så at det var de gravide som tok kosttilskudd som hadde de høyeste nivåene av omega-3 i kroppen.
Tema: Kosthold og helse
Mange nye matvarer i Matvaretabellen 2020
19.11.2020
Matvaretabellen er oppdatert med mange nye middagsrettar. Det er òg eit større utval av smoothie, kaker og barnemat på glas. Margarin, majones, oppdrettslaks og morsmjølkerstatning er blant matvarene som har oppdaterte næringsstoffverdiar.
Tema: Matvaretabellen
God mikrobiologisk kvalitet på melkeprodukter
18.11.2020
Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeprodukter.
Tema: Melk og melkeprodukter