Nyheter

Hvorfor er det så mye mer kadmium i krabbe fra nord? Og hvor mye krabbe kan jeg spise hver uke?

En rød taskenkrabbe

12.06.2020 Havforskningsinstituttet har undersøkt 445 taskekrabber fra både Sør- og Nord-Norge for innhold av kadmium i klokjøtt og innmat, og sammenlignet krabbene fra sør med krabbene fra nord.

Tema: Miljøgifter


God hygienisk kvalitet på salat og krydderurter

Ulike typer salat.

23.05.2022 Salat og krydderurter på det norske markedet har i hovedsak god hygienisk kvalitet, viser Mattilsynets overvåkingsprogram.

Tema: Tilsynsresultater


Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann nær flyplasser

09.06.2021 Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. Årsaken er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS) fra brannslukkingsskum. PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet.

Tema: Fisk og skalldyr


Lave nivåer av radioaktivitet i sau høsten 2020

Sau som beiter på fjellet

15.12.2020 Årets kontroll av radioaktivitet i levende sau og kjøttprøver fra slakteri viser generelt lave nivåer. Det har i høst ikke vært gitt pålegg om nedforing av sauene. Nivåene er omtrent som tidligere år.

Tema: Tilsynsresultater


Advarsel mot kosttilskuddet Li Da Daidaihua kapsler

10.12.2020 Mattilsynet advarer mot kjøp og bruk av kosttilskuddet Li Da Daidaihua kapsler. Produktet markedsføres som et slankeprodukt.

Tema: Kosttilskudd


Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet

04.12.2020 Mattilsynet fant i 2019 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Svært få økologiske produkter og barnemat og allergi- og vegetarprodukter inneholdt sporforurensninger med GMO, mens et stort antall sportsprodukter, slankeprodukter og medisinske næringsmidler inneholdt slik forurensning.

Tema: Genmodifisert mat (GMO)


Koking reduserer jodinnholdet i torsk

Stekst torsk met potetmos på asjett

03.12.2020 Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet.

Tema: Næringsstoffer


Har kartlagt omega-3-nivåene til gravide

Gravid kvinne som spiser smørbrød med laks

19.11.2020 I en ny studie har forskere for første gang undersøkt omega-3-nivåene til gravide fra hele landet. De så at det var de gravide som tok kosttilskudd som hadde de høyeste nivåene av omega-3 i kroppen.

Tema: Kosthold og helse


Mange nye matvarer i Matvaretabellen 2020

Åpningsbildet på Matvaretabellen

19.11.2020 Matvaretabellen er oppdatert med mange nye middagsrettar. Det er òg eit større utval av smoothie, kaker og barnemat på glas. Margarin, majones, oppdrettslaks og morsmjølkerstatning er blant matvarene som har oppdaterte næringsstoffverdiar.

Tema: Matvaretabellen


God mikrobiologisk kvalitet på melkeprodukter

Muggost

18.11.2020 Den mikrobiologiske kvaliteten var generelt god for de 189 melkeprodukter på det norske markedet som Mattilsynet undersøkte i 2018. Likevel ser vi at det er mikrobiologiske utfordringer i tilknytning til upasteuriserte melkeprodukter.

Tema: Melk og melkeprodukter