Nyheter

(?)url: https://www.matportalen.no/

«Meray Pistasjnøtter» trekkes tilbake fra markedet av Vatan Engros AS

28.06.2019 Tilbaketrekkingen gjelder pistasjnøtter av merket «Meray». Årsaken er av funn av store mengder aflatoksiner (muggsoppgifter) i produktet. Pistasjnøttene selges i poser à 340 g og har best før dato 06.02.2020.

Tema: Tilbaketrekkinger


Mondelez Norge tilbakekaller en begrenset mengde Oreo Joy Fills Choco Caramel på

Oreo Joy fills

27.06.2019 Mondelez Norge har blitt klar over at et begrenset antall Oreo Joy Fills Choco Caramel (best før 22.08.2019) er pakket uten norsk merking på emballasjen. Dette er et begrenset problem, og ikke alle pakkene fra denne batchen er berørt.

Tema: Tilbaketrekkinger


Mattilsynet har undersøkt helseskadelige stoffer i matemballasje av papp og papir

05.07.2019 Matemballasje av papp og papir kan inneholde stoffer (PFAS) som gjør produktene vann- og fettavstøtende. Dette er stoffer som kan ha helseskadelige effekter, og det er derfor ikke ønskelig at de kommer over i maten. Mattilsynet fant PFAS i en tredjedel av de undersøkte produktene, og videre undersøkelser viste at noen PFAS’er ble overført fra papp- og papirproduktene til maten.

Tema: Tilsynsresultater


Glutenfrie produkter i Norden holder stort sett hva de lover

Kjeks merket med

26.06.2019 Mattilsynet har sammen med Fødevarestyrelsen i Danmark, Livsmedelsverket i Finland og Livsmedelsverket i Sverige undersøkt 154 glutenfrie produkter i de fire landene. To prøver hadde gluteninnhold over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Ny kalkulator for berekning av Listeria i laks og sushi

Ulike typer sushi og soyasaus.

26.06.2019 Veterinærinstituttet har laga ein kalkulator der ein kan berekne kor stor mengde Listeria det er i råvarer og ferdig sushi. Utgangspunktet er lagringsforholda på kvart trinn frå slakting til ferdig sushi. Den gjev også svar på om det er så mykje Listeria i sushien at risikoen for listeriose aukar hjå gravide og foster.

Tema: Smittestoffer


Flere beslag av det dødelige stoffet DNP under stor internasjonal aksjon

24.06.2019 I den internasjonalt ledede kontrollaksjonen OPSON VIII, ble totalt 16 000 tonn og 33 millioner liter med mat- og drikkevarer beslaglagt. Det ble beslaglagt produkter som ble utgitt for å være økologiske produkter, kaffebønner av lavere kvalitet ble forsøkt omsatt som bønner av høyere kvalitet, og flere kilo pulver og kapsler med det livsfarlige produktet DNP (2,4-dinitrofenol).

Tema: Kosttilskudd


Risiko for å utvikle listeriose ved inntak av sushi

Sushibiter med laks, hvitfisk og tunfisk.

21.06.2019 Riktig lagring av råvarer og god hygiene, spesielt tidlig i prosessen fra råvare til spiseferdig mat, er viktig for å unngå at sushi inneholder listeriabakterien i mengder som kan føre til sykdom.

Tema: Smittestoffer


Done by Deer A/S trekker tilbake barnetallerkener i plast

Done by Deer A/S trekker tilbake barnetallerken i melaminplast. Årsaken er høy migrasjon av melamin fra tallerkenen.

20.06.2019 Done by Deer A/S trekker tilbake rosafarget barnetallerken «Anti-Slip» med motivet «Contour» og Blå "Yummy" med motiv "Happy Dots". Årsaken er for høy migrasjon av melamin fra tallerkenene.

Tema: Tilbaketrekkinger


Saltnivået i fiskeprodukter har ikke gått ned

Fiskekaker i en stekepanne

14.06.2019 I perioden 2014-2018 har Havforskningsinstituttet analysert saltnivået i utvalgte matvarer. Rapporten viser at saltinnholdet i fiskeprodukter ikke har gått ned de siste årene.

Tema: Fisk og skalldyr


Salg av ulovlig genmodifisert maismel i Norge

Ulovlig genmodifisert maismel av merkene «TRS» og «P.A.N.»

14.06.2019 Mattilsynet finner jevnlig ulovlig genmodifisert maismel av merkene «TRS» og «P.A.N.» ved tilsyn i frittstående dagligvarebutikker. Forbrukere bør være oppmerksomme på slike produkter.

Tema: Genmodifisert mat (GMO)