Nyheter

(?)url: https://www.matportalen.no/

All rakfisk produsert ved Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS i 2018, trekkes fra markedet

Rakfisk fra Torpet

11.01.2019 Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS, Røros, trekker tilbake rakfisk produsert i 2018. Det er mistanke om at inntak av fisken kan medføre botulisme.

Tema: Tilbaketrekkinger


Folk vil leve sunnere, men trenger motivasjon

Et par joggesko på asfalt.

11.01.2019 Ni av ti voksne tror at de i stor grad kan påvirke egen helse. Mange ønsker å ta grep for å få bedre helse, men mangler motivasjon.

Tema: Kosthold og helse


Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter AS trekkes fra markedet

11.01.2019 Slidre Ørretsenter AS trekker tilbake alle sine varianter av rakfisk fra markedet. Årsaken er at bakterien Listeria er påvist i rakfisk fra Slidre Ørretsenter.

Tema: Tilbaketrekkinger


«Beijing 8 dumplings biff chili & koriander» fra Oluf Lorentzen AS, trekkes fra markedet 

08.01.2019 Oluf Lorentzen AS, trekker tilbake produktet «Beijing 8 dumplings biff chili & koriander» med best før dato 24.02.2019. Årsaken er feilmerking av produkt (merket som Vegetar variant på ingredienser). Produktet inneholder egg, men er ikke deklarert med dette.

Tema: Tilbaketrekkinger


Lomper produsert av Buer AS for Reitangruppen AS, trekkes fra markedet

Buer lompe

21.12.2018 Reitangruppen AS, trekker tilbake produktet «Lomper» 10 stk. Lomper til alle typer pølser med varenummer 7071012005027. Årsaken er mistanke om spor av melk som ikke er oppgitt i merkingen på emballasjen.

Tema: Tilbaketrekkinger


Salmonella forårsaker en av sju matbårne sykdomsutbrudd i Europa

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

18.12.2018 Antall rapporterte tilfeller av salmonella og campylobacter har holdt seg stabilt over de fem siste årene. Listeriose fortsetter å øke i de europeiske landene, viser tall for 2017.

Tema: Smittestoffer


Yokos vanilje Made by Berit Nordstrand, trekkes fra markedet

17.12.2018 Made by Berit Nordstrand, trekker tilbake produktet «Yokos vanilje» med best før dato 16.12.18. Årsaken er mistanke om spor av melk som ikke er oppgitt i merkingen.

Tema: Tilbaketrekkinger


EFSA har risikovurdert de fluorholdige stoffene PFOA og PFOS

Pizza i pizzaeske

14.12.2018 EFSA har i en risikovurdering, som kom 13. desember 2018, fastsatt nye midlertidige tålegrenser for de fluorholdige stoffene PFOA og PFOS. EFSA viser til at det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom PFOS- og PFOA-eksponering og økte kolesterolnivåer hos voksne. De fleste av oss får mest PFOS og PFOA gjennom mat og drikke.

Tema: Miljøgifter


Mat og måltid i barnehagen er viktig for helsa til barna – ny retningsline

Barnehagebarn som spiser frukt

07.12.2018 Den nye retningslina til Helsedirektoratet skal gjere at barn i heile landet får eit likare tilbod om mat og drikke. Betre kosthald vil gje barna betre helse, uavhengig av sosial bakgrunn.

Tema: Kostråd


Forskerne byttet ut fiskemelet med mel fra insekter i laksefôret og fikk tydelige resultater: laksen vokste bra, smakte bra og hadde det bra

Hode på en laks.

28.11.2018 I naturen spiser laksen insekter. Men kan insektmel erstatte fiskemelet i laksefôret uten at det går ut over verken vekst, helse eller smak? Det har forskerne ved Havforskningsinstituttet testet i et forsøk der de ga laks fire forskjellige typer fôr.

Tema: Fisk og skalldyr