Nyheter

Høy tillit til Nøkkelhullet

Handlekurv med nøkkelhullsmerkede matvarer

08.05.2019 97 prosent kjenner til Nøkkelhullet, og siden 2014 har tilliten til merket økt. To av tre opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning.

Tema: Nøkkelhullet


Utviklingen i norsk kosthold: Grønnsaker øker mest

Gulrøtter, rødløk, blomkål og poteter.

08.05.2019 Aldri har forbruket av grønnsaker vært høyere enn i dag, sa vi i 2015. Nå viser nye tall at forbruket øker nok en gang. For lite fisk er fortsatt en utfordring.

Tema: Kostråd


God status på importert sjømat

Eksotiske fiskeslag, kreps, hummer og skjell

16.04.2019 Sjømat som vart importert til Noreg i 2015, hadde gjennomgåande god kvalitet og få overskridingar av gjeldande grenseverdiar for framand- og smittestoff.

Tema: Tilsynsresultater


OpenFoodTox – database med informasjon om stoffer i mat

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

09.08.2018 OpenFoodTox er en database fra EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet). Databasen gir en samlet informasjon om mer enn 4400 stoffer i mat og fôr fra mer enn 1650 av EFSA sine vitenskapelige uttalelser.

Tema: Uønskede stoffer i mat


Stadig bedre resultater fra smilefjesordningen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Etter to fulle runder med smilefjesordningen, og mer enn 15 000 gjennomførte tilsyn, viser tallene at stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første gangs tilsyn.

Tema: Kjøkkenhygiene


Trygt å spise kveite under 100 kilo

08.03.2018 En ny undersøkelse viser at det er trygt å spise kveiter under to meter (ca. 100 kilo). Kveiter over denne størrelsen inneholder derimot høye nivåer av uønskede stoffer og bør ikke spises. Slike store kveiter skal slippes ut igjen.

Tema: Fisk og skalldyr


Trygg produksjon av rakfisk og andre innlandsfiskprodukter

Rakfisk anrettet på asjett med lefse, purre og rømme

22.02.2018 De aller fleste produsenter av rakfisk og annen innlandsfisk har god styring og produserer trygge produkter. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn.

Tema: Fisk og skalldyr


Mye honning er feilmerket

Honning

22.02.2018 En av fire honninger undersøkt av Mattilsynet var feilmerket. Det viser resultatene fra en tilsynskampanje hvor 63 typer honning ble testet.

Tema: Merking av mat


6 av 14 analyserte olivenoljer holdt ikke mål

22.02.2018 6 av 14 olivenoljer som Mattilsynet har analysert, var ikke «extra virgin», selv om de var merket som dette.

Tema: Margarin, smør, matolje o.l.


Vannverkenes beredskap må bli bedre

22.02.2018 Mattilsynet har sjekket beredskapen ved over 500 norske vannverk. 75 prosent av de undersøkte vannverkene har fått beskjed om å forbedre beredskapen, slik at de kan sikre innbyggerne trygt og godt vann i alle typer situasjoner.

Tema: Drikke