Nyheter

Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

12.08.2020 Veterinærinstituttet har hittil i år funnet salmonella på fire villsvin i Østfold. Mattilsynet ber nå jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


Ny risikovurdering av listeria i matvarer

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

13.06.2018 Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert hvilken risiko listeriabakterier i fiskevarer, kjøttvarer, melkeprodukter og frukt, bær og grønnsaker utgjør for gravide og andre utsatte grupper.

Tema: Smittestoffer


Mikroplast i drikkevann

05.06.2018 Norsk drikkevann har svært lave nivåer av mikroplast. Dette kommer fram etter en kartlegging av vannet fra norske vannverk. Folkehelseinstituttet har vurdert effekten på helsa.

Tema: Drikke


Nasjonalt råd for ernæring foreslår nye tiltak for å øke inntaket av vitamin D

Rå laks og to stykker hvit fisk på en fjøl. En skål med makrell i tomat og en boks med sardiner.

08.05.2019 Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak. Anbefalingene for inntak av vitamin D ble økt i 2014, og nå foreslår Nasjonalt råd for ernæring nye tiltak for å sikre at befolkningen skal få i seg nok.

Tema: Kostråd


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

Sau som beiter på fjellet

21.02.2018 Mattilsynets overvåkingsprogram av fremmedstoffer i 2016, viser ingen alvorlige funn i kjøtt eller andre animalske produkter.

Tema: Miljøgifter


Mat og måltid i barnehagen er viktig for helsa til barna – ny retningsline

Barnehagebarn som spiser frukt

07.12.2018 Den nye retningslina til Helsedirektoratet skal gjere at barn i heile landet får eit likare tilbod om mat og drikke. Betre kosthald vil gje barna betre helse, uavhengig av sosial bakgrunn.

Tema: Kostråd


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Biologiske gifter


Forskerne byttet ut fiskemelet med mel fra insekter i laksefôret og fikk tydelige resultater: laksen vokste bra, smakte bra og hadde det bra

Hode på en laks.

28.11.2018 I naturen spiser laksen insekter. Men kan insektmel erstatte fiskemelet i laksefôret uten at det går ut over verken vekst, helse eller smak? Det har forskerne ved Havforskningsinstituttet testet i et forsøk der de ga laks fire forskjellige typer fôr.

Tema: Fisk og skalldyr


Utviklingen i norsk kosthold: Mindre sukkerforbruk i befolkningen, og grønt-økning for unge

27.11.2018 Totalforbruket av grønnsaker har falt. Men blant 15 -åringer viser nye tall en økning i andelen som spiser grønt hver dag. Og sukkerforbruket faller i norsk kosthold.

Tema: Kostråd


Trenger kunnskap om plantetoksiner i mat

26.11.2018 Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker. Dersom disse forurenser matplanter eller brukes til mat, er det en risiko for at plantegiftene havner i maten vår.

Tema: Biologiske gifter