Nyheter

(?)url: https://www.matportalen.no/

Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold

Krabbe

16.04.2019 Voksne som har et gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium. Barn overskrider tolerabelt inntak, fordi de spiser mye i forhold til kroppsvekt. Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Miljøgifter


Høye verdier av bly funnet i kvernet kjøtt av elg

16.09.2015 Kjøtt rundt sårkanalen på hjortevilt som er felt med blyammunisjon skal fjernes før viltet går til konsum. Her slurver både jegere og foredlingsbransjen. Mattilsynet har undersøkt blyinnholdet i kvernet elgkjøtt som er til salgs, og krever opprydding.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Endret fettsammensetning i chips

Potetgull med rifler

22.02.2018 Chips har fått et vesentlig lavere innhold av mettet fett, til fordel for enumettet fett. Samtlige produkter er også frie for transfett. Det viser en analyse utført for Mattilsynet.

Tema: Margarin, smør, matolje o.l.


Antibiotikaresistente Salmonella- og Campylobacter-bakterier hos mennesker og dyr er utbredt i Europa

Salmonellabakterie

11.04.2018 Antibiotikaresistente Salmonella- og Campylobacter-bakterier forekommer ofte hos mennesker og dyr i Europa. Det viser en rapport fra EUs mattrygghetsorgan, EFSA, og det europeiske smitteverninstituttet, ECDC. Rapporten bygger på tall fra 2013.

Tema: Smittestoffer


Flere funn av udeklarert svinekjøtt

Svinekjøtt, svinekjøttdeig, kokt skinke

22.02.2018 Mattilsynet har i nye prøver funnet udeklarert svinekjøtt i 5 produkter på det norske markedet. 3 av produktene hadde små mengder svinekjøtt i seg, noe som tyder på slurv. De andre 2 hadde større mengder, og det mistenker vi å være bevisst kriminalitet.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Fortsatt høyt innhold av akrylamid i enkelte matvarer

22.02.2018 Resultater fra analyser i 2014 viser at flere matvarer fortsatt har høye nivåer av akrylamid. Spesielt gjelder dette ferdigstekt pommes frittes, enkelte chipsprodukter og knekkebrød. Mattilsynet vil følge opp produsentene, og har bestilt en ny risikovurdering om akrylamid i matvarer.

Tema: Stoffer ved tillaging av mat


Mange feilaktige ernærings- og helsepåstander i dagligvarer

Et merke der det står:

22.02.2018 Mattilsynet har avdekket mange feil ved bruk av ernærings- og helsepåstander i merking av matvarer som inngår i vårt daglige kosthold.

Tema: Merking av mat


God mathåndtering under sommerfestivaler

22.02.2018 Mattilsynet har i løpet av sommeren 2015 ført tilsyn med matserveringen ved Kongsberg Jazzfestival, Økofestivalen i Sande og Elvefestivalen i Drammen. Forholdene var bra.

Tema: Kjøkkenhygiene


Serveringssteder i Drammen må følge egne renholdsrutiner

Mattilsynets inspektør sjekker et restaurantkjøkken

22.02.2018 Ett serveringssted fikk pålegg om umiddelbar nedvasking av lokaler og utstyr og fire fikk pålegg om å forbedre rutinene for  renhold og orden da Mattilsynet 26.august 2015 kontrollerte 37 serveringssteder i Drammen sentrum.

Tema: Kjøkkenhygiene


Mye feil i merkingen av kjøttprodukter

22.02.2018 For tredje år på rad har Mattilsynet gjennomført en kampanje på merking av mat, og i 2015 var det kjøttprodukter som ble kontrollert. Undersøkelsen viste fortsatt mye feil merking også for denne gruppen av matvarer, med nesten to av tre produkter som hadde mangelfull eller feil merking.

Tema: Merking av mat