Nyheter

(?)url: https://www.matportalen.no/

Salmonella forårsaker en av sju matbårne sykdomsutbrudd i Europa

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

18.12.2018 Antall rapporterte tilfeller av salmonella og campylobacter har holdt seg stabilt over de fem siste årene. Listeriose fortsetter å øke i de europeiske landene, viser tall for 2017.

Tema: Smittestoffer


EFSA har risikovurdert de fluorholdige stoffene PFOA og PFOS

Pizza i pizzaeske

14.12.2018 EFSA har i en risikovurdering, som kom 13. desember 2018, fastsatt nye midlertidige tålegrenser for de fluorholdige stoffene PFOA og PFOS. EFSA viser til at det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom PFOS- og PFOA-eksponering og økte kolesterolnivåer hos voksne. De fleste av oss får mest PFOS og PFOA gjennom mat og drikke.

Tema: Miljøgifter


Mat og måltid i barnehagen er viktig for helsa til barna – ny retningsline

Barnehagebarn som spiser frukt

07.12.2018 Den nye retningslina til Helsedirektoratet skal gjere at barn i heile landet får eit likare tilbod om mat og drikke. Betre kosthald vil gje barna betre helse, uavhengig av sosial bakgrunn.

Tema: Kostråd


Forskerne byttet ut fiskemelet med mel fra insekter i laksefôret og fikk tydelige resultater: laksen vokste bra, smakte bra og hadde det bra

Hode på en laks.

28.11.2018 I naturen spiser laksen insekter. Men kan insektmel erstatte fiskemelet i laksefôret uten at det går ut over verken vekst, helse eller smak? Det har forskerne ved Havforskningsinstituttet testet i et forsøk der de ga laks fire forskjellige typer fôr.

Tema: Fisk og skalldyr


Utviklingen i norsk kosthold: Mindre sukkerforbruk i befolkningen, og grønt-økning for unge

27.11.2018 Totalforbruket av grønnsaker har falt. Men blant 15 -åringer viser nye tall en økning i andelen som spiser grønt hver dag. Og sukkerforbruket faller i norsk kosthold.

Tema: Kostråd


Trenger kunnskap om plantetoksiner i mat

26.11.2018 Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker. Dersom disse forurenser matplanter eller brukes til mat, er det en risiko for at plantegiftene havner i maten vår.

Tema: Biologiske gifter


Funn av salmonella  - Villsvinjegere må være forsiktige

26.11.2018 Veterinærinstituttet har nylig funnet salmonella på et villsvin på Østlandet. Mattilsynet ber nå jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.

Tema: Smittestoffer


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Biologiske gifter


Ikke spis fisk og sjømat fra områder med oljeforurensning

16.04.2019 I forbindelse med oljeutslippet fra forliset av KNM Helge Ingstad anbefaler Mattilsynet at det ikke fiskes/fangstes i synlig oljeforurenset område. Fisk og skalldyr blir forurenset når den dras opp gjennom oljefilmen som ligger på overflaten.

Tema: Fisk og skalldyr


Jodmangel hos mor kan påverke skuleferdigheitene til barnet

13.11.2018 Mange gravide har mild eller moderat jodmangel. Dette er forbunde med auka risiko for at barnet får språk- og lærevanskar, viser ny forsking frå Folkehelseinstituttet.

Tema: Næringsstoffer