Nyheter

(?)url: https://www.matportalen.no/

Infeksjoner hos småbarn kan være risikofaktor for senere cøliaki

Brød

30.09.2019 Barn som har hatt mange infeksjoner de første 18 levemånedene, har noe økt risiko for å utvikle cøliaki sammenlignet med barn med få infeksjoner. Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Tema: Allergikere


Sen start av glutenholdig mat har sammenheng med økt risiko for cøliaki

En baby som blir matet av en voksen.

25.10.2016 Spedbarn som fikk gluten innført i kosten etter seks måneders alder hadde høyere risiko for å utvikle cøliaki enn de som fikk slik mat tidligere. Det viser resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet. Gluten finnes blant annet i hvetegrøt.

Tema: Råd til spesielle grupper


Når er epla mogne?

Grønne epler på en grein

08.08.2017 Farge, fastleik og stive er tre viktige faktorar som avgjer kor mogne epla er.

Tema: Grønnsaker, frukt og bær


Ikke skadelige mengder kadmium i vanlig norsk kosthold

Krabbe

16.04.2019 Voksne som har et gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium. Barn overskrider tolerabelt inntak, fordi de spiser mye i forhold til kroppsvekt. Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Miljøgifter


Blåskjellvarselet som app for iPhone og Android

Blåskjell som er åpnet

16.04.2019 Applikasjonen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og serverer deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Du finner også oversikt over alle uttaksstedene Mattilsynet har, og hvor det er trygt å spise blåskjell.

Tema: Blåskjellvarsel


Dødelige slankemidler med DNP (dinitrofenol)

Muskelmann som løfter vekter

07.02.2019 Mattilsynet og Statens legemiddelverk advarer mot stoffet DNP (2,4-dinitrofenol). Stoffet brukes som slankemiddel og selges på internett. Stoffet markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. DNP forårsaker alvorlige forgiftninger og dødsfall.

Tema: Kosttilskudd


Tilskuddsblanding med LGG kan ikke omsettes i Norge

Baby som drikker av tåteflaske.

17.04.2013 På bakgrunn av risikovurderinger foretatt av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) og et føre-var prinsipp, har Mattilsynet valgt å trekke tillatelsen for omsetning av Nutramigen 2 med LGG (probiotika). Dette er en tilskuddsblanding beregnet for sped- og småbarn fra ca. 6 måneders med kumelk- og/eller soyaproteinallergi.

Tema: Tilsynsresultater


6 av 13 barnegrøter holder ikke det de lover på pakningen

Baby som spiser grøt fra en skje

14.10.2013 For 6 av 13 barnegrøter stemmer ikke innholdsdeklarasjonen overens med det analyserte innholdet av næringsstoffer. Dette kommer frem i et analyseprosjekt av barnegrøt, utført av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) på oppdrag fra Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Høye verdier av bly funnet i kvernet kjøtt av elg

16.09.2015 Kjøtt rundt sårkanalen på hjortevilt som er felt med blyammunisjon skal fjernes før viltet går til konsum. Her slurver både jegere og foredlingsbransjen. Mattilsynet har undersøkt blyinnholdet i kvernet elgkjøtt som er til salgs, og krever opprydding.

Tema: Fjørfe og kjøtt


Risikovurdering av bly i hjorteviltkjøtt viser liten men klar økt helserisiko for utsatte grupper

Død elg

01.02.2019 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert om konsum av kjøtt fra hjortevilt skutt med blyammunisjon har noen negativ helseeffekt. Konklusjonen er at personer som spiser hjorteviltkjøtt hver måned eller oftere, har litt mer bly i blodet enn andre. Dette gir økt helserisiko for utsatte grupper.

Tema: Miljøgifter