Alt om jordskokk på et sted

NIBIO har samlet kunnskap om jordskokk på et nettsted. Du kan lese om plantens opprinnelse, historie, biologi og om hvordan det satses på dyrking av jordskokk i Norge. Dyrking, produksjon og salg, , helseeffekter, tilberedning og bruksområder er også med.

5 jordskokk ligger på stein

Jordskokk Foto: Randi Seljåsen

Det er forsker Randi Seljåsen ved NIBIO Øst Landvik som har samlet all denne informasjonen på ett nettsted. Internettsiden er etablert for å lette informasjonsutveksling mellom forskere, veiledere og dyrkere samt for å nå ut med informasjon til konsumentene, sier hun.

Næringsinnhold

- Jordskokk er rik på jern og inneholder en del kalsium og magnesium samt C-vitamin, sier Seljåsen. Det som er spesielt interessant med jordskokk er at den inneholder stoff som letter opptak av kalsium og stimulerer syntese av B-vitaminer i tarmen. Hos jordskokk kommer 93 % av energien fra karbohydrater og 1,5-3 % er ufordøyelige og kan klassifiseres som fruktfiber. To knoller jordskokk tilsvarende 150 g kan dekke 30 % av dagsbehovet for jern, 20 % av kaliumbehovet, 10 % av behovet C-vitamin og Nicain samt 20 % av behovet for Thiamin.

Tilberedning og bruksområder

Jordskokk har en frisk og særegen nøtteaktig smak. Knollene er saftige og sprø og særlig velegnet til råkost og som snacks. De kan kokes hele og brukes som potet eller som spennende bestanddel i puréer, supper og stekte retter. Som ingrediens i wok minner de om vannkastanje i form og konsistens, men har en mer karakteristisk smak. I bakverk kan jordskokk besørge søtsmaken ved at hvetemelet erstattes med 18- 50 % puré av jordskokk. På nettsiden finner du lenker til oppskrifter på jordskokk brukt i supper og andre retter, eller kan det friste med helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu?

Jordskokk i Norge

Jordskokk er kjent som en utsøkt grønnsak og mye brukt av restaurantbransjen. Denne spesielle grønnsaken finnes foreløpig bare i et begrenset utvalg av dagligvareforretninger, men stadig flere sier de kan skaffe grønnsaken hvis kunder etterspør den. Hovedsakelig tilbys norsk jordskokk seinhøstes frem mot jul og tidlig vår. Det importeres også en del jordskokk, spesielt utenom den norske sesongen. Planten er grei å dyrke de fleste steder i Sør- og Midt-Norge. Det er nå flere norske produsenter som har startet produksjon for direktesalg til forbrukere, restauranter og grossister. All norsk jordskokk produseres i dag uten bruk av sprøytemidler og en del av produksjonen er økologisk. Det satses på topp kvalitet og friske varer. Det tilbys kjølelagret og nyhøstet norsk jordskokk i perioden september til mai. Produksjonen begrenses foreløpig av etterspørselen.

Ved NIBIOs avdeling på Landvik i Grimstad finnes det en samling med 40 kloner av jordskokk som er samlet inn fra hele Norden i regi av Nordisk Genbank. Det prøves også ut utenlandske sorter under norske forhold. En stor del av NIBIOs satsning på jordskokk har vært finansiert gjennom et prosjekt på økologisk dyrking av jordskokk finansiert av Statens Landbruksforvaltning, og et prosjekt finansiert av Norges forskningsråd.

 
- Ernæringsfysiologiske studier av jordskokk i tilknytning til helse vil være et viktig satsningsområde fremover for å øke kunnskapen om potensialet til denne spennende grønnsaken, sier Seljåsen