Åtte matsopper

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til storsoppforgiftning. Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men gode og spiselige når de tilberedes riktig. Her følger en beskrivelse av åtte matsopper: Kantarell, Traktkantarell, Blek piggsopp, Fåresopp, Rødskrubb, Steinsopp, Granmatriske og Matblekksopp.

Mattilsynet har laget plakaten "8 MATSOPPER OG 3 GIFTSOPPER". Plakaten kan fåes ved henvendelse til ditt distriktskontor. Norges sopp- og nyttevekstforbund ved Anna-Elise Torkelsen har skrevet teksten til plakaten. Illustrasjonene er tegnet av Inger Anne Lysebraate.

 

Kantarell (Cantharellus cibarius)

Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken. Kjøttfull og myk. Fruktlignende lukt og mild smak. Av og til er ettersmaken pepperaktig. Vokser i løv- og barskog i hele landet. Kommer allerede i juni.

Kan forveksles med: Falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca) som er seig, tynnkjøttet, oransjegul. Ingen matsopp, da den kan inneholde allergener.


Traktkantarell (Cantharellus tubaeformis)

Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet. Mild lukt og smak. Vokser i granskog, dypt i mose, ofte vanskelig å få øye på. Kommer sent i sesongen, gjerne september/oktober, og da ofte i rikelig mengder. Egner seg godt til tørking. Tørking av sopp: Sopp tørkes best ved 40-50 grader i stekeovn med døren på gløtt, eller i et egnet tørkeapparat.

Kan forveksles med: Gul trompetkantarell (C. aurora) med sterk guloransje underside. Er mindre vanlig. God matsopp.
Illustrasjon av Fåresopp


Fåresopp (Albatrellus ovinus)

Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket. Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer på undersiden. Flere sopper kan være sammenvokst. Mild lukt og smak. Blir gulgrønn ved tilberedning. Vokser i barskog, ofte dypt i mose. Vanlig i gammelskog på Østlandet og i Trøndelag. Kommer i juli.

Kan forveksles med: Franskbrødsopp (A. confluens) som er gulrød på farge, har besk smak. Må avkokes - Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes.


Steinsopp (Boletus edulis)

Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt med alderen. Det finmaskete årenettet øverst på stilken er et godt kjennetegn. Kjøttet er uforanderlig hvitt. Mild lukt og nøtteaktig smak. Ettertraktet matsopp. Alle milde rørsopper som vokser her i landet er spiselige. Vokser i løv- og barskog. Kommer i juli/august.

Kan forveksles med: Gallerørsopp (Tylopilus felleus) har hvitt rørlag som ung, senere rosa. Kraftig mørkt årenett på stilken. Besk på smak.

Granmatriske (Lactarius deterrimus)

Oransjefarget hatt med sirkelformete soner. Blir grønnflekket med alder. Granmatriske har gulrotfarget melkesaft, ses når man bryter i soppen. Kjøtt sprøtt og smuldrer lett. Mild smak, av og til noe besk. Vokser i granskog. Kommer i juli. I furuskog vokser den nærstående furumatrisken (L. deliciosus) som alltid er mild på smak.

Karakteristisk for slekten riske (Lactarius): Alle risker har sprøtt, osteaktig kjøtt og melkesaft. Matriskene er de eneste soppene som har gulrotfarget melkesaft, sees når man bryter i soppen.


Rødskrubb (Leccinum versipelle)

Oransje eller mursteinsrød hatt, hvitt rørlag som med alder blir grågrønt. Hvit stilk med svarte små skjell, det vil si ”skrubbet stilk”. Kjøttet blir mørkt ved gjennomskjæring. Vokser i løvskog under bjørk. Vanlig art i fjellbjørkeskog. Kommer i juli. OBS: Rødskrubb skal ikke spises rå. Må stekes eller kokes godt for å unngå forgiftning. Soppen bør også avkokes før steking for å være på den sikre siden. Avkoking: Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes.

Kan forveksles med: skrubbsopper med røde hatter og brunskrubb (L. scabrum). Disse er spiselige.

Matblekksopp (Coprinus comatus)

Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder. Spiselig så lenge skivene er helt hvite. Rosa og mørke deler må fjernes. Ta også vekk skjellene på hatten. Mild lukt og smak. Matblekksopp bør oppbevares fuktig inntil den tilberedes. Ellers løses den opp i blekk, derav navnet. Kan ligge i vann eller i fuktig plastpose i kjøleskap. Vokser i klynger på fet jord, gressplen, kompost. Kommer i august.

Kan forveksles med: Grå blekksopp (C. atramentarius) forårsaker forgiftning sammen med alkohol. Er ingen matsopp.
Illustrasjon av Blek piggsopp


Blek piggsopp (Hydnum repandum)

Hvitgul, av og til med rødgult skjær. Glatt med ulike lange pigger på undersiden av hatten og nedover stilken. Kjøttfull. Behagelig lukt og smak. Vokser i løv- og barskog i hele landet. Kommer i juli.

Kan forveksles med: Rødgul piggsopp (H. rufescens) er spinklere og mer rødgul, kan være noe bitter på smak. OBS: Bruk aldri brune piggsopper!

 

Merk: På sopplakaten står Mattilsynets gamle tlf nr. Det nye nummeret er 22 40 00 00.

Relaterte spørsmål og svar