Nyheter

Seks av 20 populære kjøttpålegg inneholdt mer salt enn deklarert

Skinkeskiver

26.09.2018 Mattilsynet har fått analysert 20 bestselgere innen kjøttpålegg fra produsentene Nordfjord, First Price, Gilde, Grilstad, Tulip, Mills, Stabburet og Prior for næringsstoffer og miljøgifter.  Nær en tredjedel av produktene inneholdt mer salt enn det som var oppgitt på næringsdeklarasjonen. Ingen av produktene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene.

Tema: Næringsstoffer


«Hamburgere m/ brød 430g» fra Stabburet trekkes fra markedet.

19.09.2018 Orkla Foods Norge trekker tilbake produktet «Hamburgere m/ brød 430g» fra Stabburet. Årsaken er at det er funnet små mengder udeklarert soyaprotein i hamburgerbrødene.

Tema: Tilbaketrekkinger


Ny handlingsplan skal få folk opp av sofaen

Person som går tur med staver

17.09.2018 Tre millioner mennesker i Norge fyller ikke helsemessige anbefalinger om fysisk aktivitet og faller under kategorien fysisk inaktive – blant dem er over 300 000 barn og unge. Målet er å endre dette.

Tema: Fysisk aktivitet


Innsatsen mot antibiotikaresistens nytter

Bakterieprøver testes for antibiotikasresistens

17.09.2018 Forbruket av antibiotika til dyr gikk ned i 2017, og forbruket til oppdrettsfisk var fortsatt svært lavt, viser Mattilsynets overvåkning av området i 2017. Antibiotikaresistente bakterier i dyr og matvarer er fortsatt et begrenset problem i Norge, men import og turisme kan true den gode tilstanden vi har.

Tema: Smittestoffer


Fortsatt drikkevann i magasinene etter tørkesommeren

Stort vann med skog og åser i bakgrunnen. Nord-Elvåga i Østmarka utenfor Oslo

06.09.2018 Mattilsynet har kartlagt status i magasinene hos 392 vannverk etter tidenes tørkesommer. Noen kommuner meldte om store problemer, og mange innførte restriksjoner for å få bukt med økende vannforbruk. Nå er imidlertid situasjonen tilfredsstillende hos de aller fleste vannverkene som var med i undersøkelsen, selv om flere er avhengig av regn i løpet av høsten slik at vannmagasinene fylles opp.

Tema: Tilsynsresultater


Utbrudd av salmonellose

Salmonellabakterie

02.10.2018 Folkehelseinstituttet har oppdaget et utbrudd som skyldes mage-tarmbakterien <i>Salmonella Enteritidis</i>. Så langt har 16 personer fått påvist smitte, og pasientene er bosatt i flere fylker.

Tema: Smittestoffer


Mindre flammehemmende kjemikalier i fisk i nord

Tråler som drar inn fiskegarn i en norsk fjord

04.09.2018 Jo lenger nord du kommer, jo lavere er nivåene av bromerte flammehemmere i norsk fisk. Det viser en gjennomgang av 8000 prøver.

Tema: Miljøgifter


Stor variasjon i innholdet av miljøgifter i marine oljer, men alle var trygge

trankapsler ligger foran ern grønn flaske

04.09.2018 En undersøkelse av ti ulike marine oljer viste at det var stor variasjon i innholdet av miljøgifter, men ingen av oljene hadde nivåer som var over Norge og EUs grenseverdi.

Tema: Tilsynsresultater


God kvalitet på importert sjømat

Eksotiske fiskeslag, kreps, hummer og skjell

05.09.2018 Sjømat som ble importert til Norge i 2017 hadde god kvalitet, viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Vegan Aioli 250g Meny levert av Matbørsen trekkes fra markedet

31.08.2018 Matbørsen trekker tilbake produktet Vegan Aioli med siste forbruksdato dato 19.10.2018. Årsaken er at produktet kan inneholde listeriabakterier som kan være sykdomsframkallende.

Tema: Tilbaketrekkinger