Nyheter

Salmonella forårsaker en av sju matbårne sykdomsutbrudd i Europa

Forsker som undersøker frukt og grønnsaker i et mikroskop

18.12.2018 Antall rapporterte tilfeller av salmonella og campylobacter har holdt seg stabilt over de fem siste årene. Listeriose fortsetter å øke i de europeiske landene, viser tall for 2017.

Tema: Smittestoffer


Yokos vanilje Made by Berit Nordstrand, trekkes fra markedet

17.12.2018 Made by Berit Nordstrand, trekker tilbake produktet «Yokos vanilje» med best før dato 16.12.18. Årsaken er mistanke om spor av melk som ikke er oppgitt i merkingen.

Tema: Tilbaketrekkinger


Ikke spis fisk og sjømat fra områder med oljeforurensning

14.12.2018 I forbindelse med oljeutslippet fra forliset av KNM Helge Ingstad anbefaler Mattilsynet at det ikke fiskes/fangstes i synlig oljeforurenset område. Fisk og skalldyr blir forurenset når den dras opp gjennom oljefilmen som ligger på overflaten.

Tema: Fisk og skalldyr


EFSA har risikovurdert de fluorholdige stoffene PFOA og PFOS

Pizza i pizzaeske

14.12.2018 EFSA har i en risikovurdering, som kom 13. desember 2018, fastsatt nye midlertidige tålegrenser for de fluorholdige stoffene PFOA og PFOS. EFSA viser til at det er en sannsynlig årsakssammenheng mellom PFOS- og PFOA-eksponering og økte kolesterolnivåer hos voksne. De fleste av oss får mest PFOS og PFOA gjennom mat og drikke.

Tema: Miljøgifter


Mat og måltid i barnehagen er viktig for helsa til barna – ny retningsline

Barnehagebarn som spiser frukt

07.12.2018 Den nye retningslina til Helsedirektoratet skal gjere at barn i heile landet får eit likare tilbod om mat og drikke. Betre kosthald vil gje barna betre helse, uavhengig av sosial bakgrunn.

Tema: Kostråd


EFSA med ny vurdering av dioksiner og PCB i matvarer og fôr

Fabrikkpiper med røyk som forurenser

07.12.2018 EUs mattrygghetsorgan EFSA har publisert en risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i mat og fôr basert på ny kunnskap om stoffene, data om forekomst i mat og om spisevaner i Europa. I vurderingen senkes ukentlig tolerabelt inntak betydelig. Det betyr at mengden dioksiner og dioksinlignende PCB som ansees som trygt å få i oss via mat er lavere enn det vi tidligere trodde.

Tema: Biologiske gifter


Forskerne byttet ut fiskemelet med mel fra insekter i laksefôret og fikk tydelige resultater: laksen vokste bra, smakte bra og hadde det bra

Hode på en laks.

28.11.2018 I naturen spiser laksen insekter. Men kan insektmel erstatte fiskemelet i laksefôret uten at det går ut over verken vekst, helse eller smak? Det har forskerne ved Havforskningsinstituttet testet i et forsøk der de ga laks fire forskjellige typer fôr.

Tema: Fisk og skalldyr


Utviklingen i norsk kosthold: Mindre sukkerforbruk i befolkningen, og grønt-økning for unge

27.11.2018 Totalforbruket av grønnsaker har falt. Men blant 15 -åringer viser nye tall en økning i andelen som spiser grønt hver dag. Og sukkerforbruket faller i norsk kosthold.

Tema: Kostråd


Krabbesalat produsert av MatBørsen AS for Meny trekkes fra markedet

27.11.2018 MatBørsen AS trekker tilbake produktet Krabbesalat 200g, laget 08.11.18 med siste forbruksdag 14.12.18 og batchnr 044518. Årsaken er at salatbegeret er feilmerket med etikett for rødbetesalat på undersiden av begeret. Der er allergenene fisk, selleri og skalldyr ikke deklarert i ingredienslisten.

Tema: Tilbaketrekkinger


Trenger kunnskap om plantetoksiner i mat

26.11.2018 Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker. Dersom disse forurenser matplanter eller brukes til mat, er det en risiko for at plantegiftene havner i maten vår.

Tema: Biologiske gifter